Hlavní obsah

EURO je šance posílit pozici, míní manažer brankáře, který jede na šampionát bez kontraktu

Adresa zaměstnavatele neznámá. Tomáš Vaclík, brankář české fotbalové reprezentace, žije před vstupem do mistrovství Evropy v nejistotě. Kontrakt v Seville mu vyprší na konci června, novou smlouvu ve španělském klubu nedostal a s případným dalším zájemcem se zatím nedomluvil. „Ale nejde o záležitost, která by Tomáše měla negativně poznamenat. Spíše naopak," říká David Nehoda, hráčův manažer.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Tomáš Vaclík během utkání kvalifikace MS 2022 proti Belgii.

Článek

„Jednání o Tomášově budoucnosti probíhají. Spousta klubů aktuálně řeší obsazení trenérského postu, jinde zase obsazení místa sportovního ředitele. Navíc samozřejmě do situace promlouvá faktor mistrovství Evropy, na které čekají všechny velké kluby," vysvětluje David Nehoda.

Je nadmíru jasné, že v případě borce, který po úspěšném angažmá v Basileji dvě sezony zastával roli neohrožené jedničky v Seville, by příští angažmá mělo mít patřičný zvuk. A zástupci velkých klubů pochopitelně čekají na představení potenciálních posil na šampionátu.

„Pokud během mistrovství Tomáš neudělá zásadní chyby, může se ještě více zviditelnit a ukázat dalším zájemcům. V Seville ukazoval stabilní výkonnost po celou dobu. Takže si nemyslím, že případný neúspěch nebo jedna individuální chyba by zájemce odradily. Spíše je to tak, že může svoji pozici pro vyjednání posílit," přemítá Nehoda.

Případné nervozity na bedrech svého chráněnce se nijak neobává. „Jde o paralelu s mistrovstvím Evropy jednadvacítek před deseti lety. Tehdy také neměl nic jistého. A k celému šampionátu přistupoval v klidu, velice profesionálně a skvělými výkony pomohl k bronzovým medailím. Právě klidem a povahou je pro tým nesmírně důležitý. Fakt, že nemá podepsaný kontrakt, Tomáše nijak nerozhodní," ujišťuje Nehoda.

Zádrhel nevidí ani v menším vytížení Vaclíka, který během minulé sezony nastoupil v Seville jen k osmi duelům. „Závěrečné utkání soutěže zvládl bravurně, předvedl několik výborných zákroků a připsal si čisté konto. Generálku na mistrovství Evropy proti Albánii zvládnul Tomáš také velmi dobře, až na dobré chybičky v rozehrávce. Ale to nesouvisí s nervozitou ani menším vytížením. Prostě se to občas stane," zůstává nad věcí manažer zkušeného českého gólmana.

Reklama

Související témata: