Hlavní obsah

Rusko zrušilo akreditaci na ME novináři, který informoval o vazbách na Gazprom

Berlín

Ruské úřady zrušily německému novináři Robertu Kempemu akreditaci na zápasy fotbalového mistrovství Evropy v Petrohradu poté, co mimo jiné informoval o vazbách společnosti Gazprom na evropský fotbal. Podle dopisu, který žurnalista pracující pro ARD a WDR obdržel, byla jeho žádost zamítnuta po "zákulisním prověření". Jeho zaměstnavatel proti těmto krokům protestuje.

Foto: Andrew Shiva/Wikipedia

Ruské úřady zrušily německému novináři Robertu Kempemu akreditaci na zápasy fotbalového mistrovství Evropy v Petrohradu poté, co mimo jiné informoval o vazbách společnosti Gazprom na evropský fotbal.

Článek

"Vnímáme to jako omezení svobody tisku, které je pro nás nepřijatené. Vyzýváme Rusko, aby poskytlo vysvětlení a umožnilo našim kolegům volný přístup na místa, odkud by mohli vykonávat svou práci," uvedla šéfredaktorka WDR Ellen Ehniová.

Kempe, který za svou práci dostal několik ocenění, informuje přes 10 let o spojitostech mezi sportem a politikou. Jako expert vystupuje ve zpravodajských pořadech ARD a WDR, stejně jako v řadě odborných časopisů. Podle WDR Kempe dostal na začátku května od UEFA potvrzení o akreditaci, ta však byla následně zamítnuta ruskými úřady. Informaci potvrdili i zástupci UEFA.

"UEFA není v pozici, aby takové rozhodnutí revidovala nebo získala podrobné informace, proč byla žádost zamítnuta," cituje agentura SID její představitele. UEFA nicméně potvrdila, že pro zbývajících 10 dějišť EURO bude Kempeho akreditace platná.

Rozhodnutí kritizovala i Německá asociace novinářů. "Jedná se o nepřijatelné zasahování do svobody tisku, což opět ukazuje, že kritické zpravodajství je v Rusku nejen nežádoucí, ale má i důsledky pro samotné novináře," uvedl předseda asociace Frank Überal.

V Petrohradu se odehraje pět zápasů ME, první v sobotu mezi domácím Ruskem a Belgií.

Reklama

Související témata: