Hlavní obsah

Panenkův vršovický dloubák, Poborského lob. České lahůdky před Schickem

Praha

Ať už dopadne letošní šampionát pro národní tým jakkoliv, jedno je jisté. Český fotbal obohatil pokladnici nejkrásnějších gólů historie EURO o další výstavní kousek. Trefa Patrika Schicka z půlky hřiště v úvodním duelu se Skotskem (2:0) v okamžení obletěla celý svět. A jak kanonýrovi spoluhráči vtipkuji, ostatní už se ani nemusejí snažit, protože o nejkrásnějším gólu turnaje je rozhodnuto... Pamětníci zase připomínají, že jde o skvělé pokračování série zahrnující památné branky Antonína Panenky, Karla Poborského a dalších českých legend.

Mistrovství Evropy 1996 Česko - Portugalsko

 
Článek

Vyplatilo se mu, že v bublině nemyslel na blbosti. Na svůj úděl střelce týmu se připravoval se vším všudy.

„Strašně jsem se na úvodní utkání těšil. V hlavě jsem si ho předem přehrál minimálně třikrát," usmívá se Patrik Schick.

Geniální Patrik Schick a podržel nás Tomáš Vaclík, chválil trenér Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, UEFA

Když napřáhl z půlky, někteří spoluhráči ho považovali za blázna. Geniální trefa ovšem nebyla nahodilá, kdepak.

Výběr nejhezčích českých gólů z historie EURO. Který se vám nejvíc líbí? Hlasujte v anketě na konci článku!

„Už během zápasu jsem se koukal, kde gólman stojí, kdyby náhodou přišla podobná situace, která pak přesně vznikla. Takže jsem si ho jen zkontroloval periferním viděním, že je venku a poslal jsem to tam," culí se Schick.

UEFA ho na svém twitterovém účtu uctila přehledem nejkrásnějších českých gólů v historii šampionátu. Sestřih UEFA TV je nejspíš myšlen vzestupně, i když pořadí neudává.

Život v bublině si neumím představit, ani to pendlování, říká Jan Koller. Českému týmu věří

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Jan Koller 2008

Když populární Dino poslal hlavou balon po Grygerově centru parádně do šibenice turecké svatyně, otevřel skóre a vše se zdálo být v Ženevě na dobré cestě. Češi vedli dokonce o dva góly, ale závěr hrubě nezvládli a po porážce 2:3 vypadli hned ve skupině.

Marek Heinz 2004

„Auf Wiedersehen, Deutschland!" Zpěv českých fandů zněl v Lisabonu soupeři jako hořká labutí píseň. Brücknerův tým měl už po dvou zápasech postup jistý, přesto s druhým sledem v sestavě poslal giganta z turnaje domů. A Heinz měl velký podíl. Po faulu na sebe se postavil k přímému kopu a levačkou zakroutil balon do růžku Kahnovy branky. Legendární gólman neměl nárok.

Milan Baroš 2004

Podle řady expertů vůbec nejúžasnější duel v historii finálových turnajů. Divoký a bláznivý, Češi v Aveiru dohnali dvoubrankové manko, a nakonec Nizozemsko porazili 3:2. Zaperlil také pozdější král střelců turnaje. Nedvědův centr sklepl obr Koller „plechovou" hrudí pro svého parťáka a Barošův volej nekompromisně trhal sít za bezmocným Van der Sarem.

To, že bude dloubák úspěšný, jsem věděl měsíce dopředu, vzpomíná Antonín Panenka na slavnou penaltu

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Karel Poborský 1996

Duel ve Villa Parku v Birminghamu ve čtvrtfinále s Portugalskem rozhodla jediná trefa. Ale jaká! Češi ohromili fotbalový svět další delikatesou. Poborský si ze soupeřů udělal slalomové tyčky a svůj průnik završil neuvěřitelným lobem přes brankáře Baíu - drzým, precizním a spektakulárním. „Gól mě posunul někam úplně jinam. Všichni najednou věděli, kdo jsem... Odpálil mě do fotbalového světa se vším všudy," líčí Poborský.

Ladislav Jurkemik 1980

Návrat do federální éry, ve výběru figuruje také slovenský obránce proslavený tvrdou střelou. Hrálo se o třetí místo, když neapolský stadion San Paolo oněměl. Italský tým zaskočila nevídaná pumelice, kterou po Panenkově rohu za Zoffova záda vyslal právě Jurkemik. Po remíze 1:1 rozhodl nekonečný rozstřel, penalty ovládli Venglošovi chlapci 9:8 a bronz byl jejich.

Antonín Panenka 1976

Když spoluhráčům suše oznámil, jakým způsobem hodlá rozhodnout bělehradské finále v penaltovém rozstřelu, nevěřili mu. A zároveň je polil studený pot. Němci a jejich slavný brankář Maier se ovšem divili ještě víc... Panenkova dloubnutá penalta ve stylu padajícího listu ohromila svět. A dostala se nesmazatelně do mezinárodního slovníku. Obdobné pokusy jsou dodnes komentovány jako Panenkova penalta. Ovšem pouze jako kopie, originál vršovického fotbalového básníka z Ďolíčku je jenom jeden!

Který z uvedených gólů se vám nejvíc líbí?
Jan Koller 2008
0,9 %
Marek Heinz 2004
1,5 %
Milan Baroš 2004
2,5 %
Karel Poborský 1996
17,3 %
Ladislav Jurkemik 1980
3,7 %
Antonín Panenka 1976
23,6 %
Patrik Schick 2021
50,5 %
Celkem hlasovalo 5747 čtenářů.

Reklama

Související témata: