Hlavní obsah

Arnautovic versus Kúdela. Jak o trestu rozhodovala UEFA?

Bukurešť/Praha

Elitní fotbalista Marko Arnautovic vyvázl s trestem zákazu startu v nejbližším utkání EURO a proti Nizozemsku ve čtvrtek svému týmu citelně chyběl, Rakušané gól nedali a prohráli 0:2. Kontroverzní útočník pečetil v neděli výhru národního celku 3:1 a poté na sebe strhl pozornost urážkami, kterými počastoval soupeře Ezgjana Alioskiho. Za ně vyfasoval od UEFA trest, navíc mu ještě zmizel instagramový profil na sociální síti.

Foto: Justin Setterfield, Reuters

Rakušan Marko Arnautovic s Ezgjanem Alioskim ze Severní Makedonie si měli po zápase co vysvětlovat.

Článek

Zástupci Severní Makedonie se obrátili na UEFA, aby vyšetřila situaci ze zápasu s Rakouskem, během kterého měl útočník Arnautovic zakřičet na protihráče hanlivou urážku na adresu jeho matky. Ta měla podle některých zdrojů obsahovat i výraz, který má pro Albánce rasový podtext.

Sám Alioski uvedl, že nic takového neslyšel a že si to s Arnautovicem po zápase vyříkali.

Výprava Severní Makedonie to však viděla jinak a požadovala pro Rakušana trest. Kdyby UEFA prokázala rasový podtext, hrozil by Arnautovicovi minimálně desetizápasový distanc, jako tomu bylo v případě slávistického obránce Ondřeje Kúdely, který jej po konfliktu s finským hráčem Glenem Kamarou z Glasgow Rangers v utkání Evropské ligy i vyfasoval.

„Disciplinární komise UEFA případ vůbec neprojednávala, šel rovnou k Odvolací komisi," uvedl Rudolf Řepka s tím, že se jako člen disciplinární komise UEFA nesmí k záležitosti vyjadřovat, neboť všechna stanoviska jdou pouze oficiální cestou. Podle rakouských médií nešlo v Arnautovicově případě o výroky s rasistickým podtextem, a tak bývalý útočník West Hamu dostal distanc jen na jeden zápas za urážku protihráče.

Současný hráč týmu Šanghaj SIPG už dříve popřel, že by svého protihráče měl rasisticky urazit. Na svém Instagramu zveřejnil prohlášení, ve kterém si sypal popel na hlavu a uvedl, že lituje svého chování a že věnuje v přepočtu 637 tisíc korun na integrační práce v Rakousku. Nyní však příspěvek, respektive celý hráčův profil ze sítě zmizel.

Zda mu byl profil zakázán, nebo jej fotbalista zrušil sám, není jasné. Jisté je tedy zatím jen to, že čtvrteční utkání Rakouska proti Nizozemsku Arnautovic sledoval pouze jako divák. Nastoupit by měl v posledním zápase ve skupině proti Ukrajině. Vrátí se pak i na sociální síť?

Reklama

Související témata: