Hlavní obsah

Sahara! Češi se ze strahovské výhně přesouvají do Glasgow, aby podruhé ukázali kuráž

Praha

Na Strahově tropy jako na pláži, ve Skotsku u Lochnesky tradiční ostrovní chlad. Zatímco čeští meteorologové vydávají výstrahy před nebezpečně vysokými teplotami, na Ostrovech abyste sáhli aspoň po svetru. Fotbaloví reprezentanti tak při druhé výpravě do dějiště EURO budou muset během čtvrtka skousnout přibližně patnáctistupňový teplotní rozdíl. Ještě dopoledne národní tým trénoval v Praze, odpoledne se vydá do Glasgow k pátečnímu duelu s Chorvatskem.

Čeští fotbalisté trénovali před Chorvatskem ve velkém vedruVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Kýbl s vodou u hřiště, opalovací krém ve spreji na střídačce. Rtuť teploměru vyšplhala během tréninku až ke třicítce, sálající slunce se opíralo do černých tréninkových dresů. Někteří si aspoň krátké rukávy podkasali, takže po trávníku pobíhali jako správní plážoví chlapci.

„Hráči dostali doporučení hodně pít," poukázal mluvčí Petr Šedivý, že realizační tým nepodcenil ani tropický detail.

Chorvati jsou větší hračičky, kreativní hráči, říká Ondřej Čelůstka o dalším soupeři českého týmu

Sport.cz, FAČR

Zatímco před vítězným duelem se Skotskem (2:0) vyrazila reprezentace do Glasgow dva dny předem, tentokrát dorazí do dějiště den před utkáním.

Reglement UEFA říká, že týmy, které hrají na turnaji dvakrát na stejném stadionu, smějí si na něm zatrénovat jen jednou. Češi si tedy vybrali jednotku v Hampden Parku před premiérou, v druhém případě trénovali v Praze. Během pátku už mají na programu jen tradiční lehké protažení před zápasem.

Tři nejmenovaní hráči mají lehké zdravotní potíže. "Máme tři drobné problémy, ale hráči odpracovali celý trénink. Tak uvidíme, jaký bude jejich stav. Věřím, že všichni budou k zápasu připraveni," avizuje trenér Jaroslav Šilhavý pro uefa.com.

Druhá výprava nedobrovolných aviatiků každopádně více prověří, kolik sil je neustálé přesuny stojí.

Rodiny jsou blízko, přitom daleko

„Base camp v Edinburghu podle původního plánu by byl asi příjemnější, regenerace by se zrychlila. Na druhou stranu máme zase domluvené speciální letadlo, velice komfortní. Cesty jsou zařízené, jak má být. Také zázemí na NH hotelu je skvělé, máme pro sebe spoustu věcí. Jen cesty jsou určitě náročnější. Tak to prostě je," líčí obránce Ondřej Čelůstka.

Svůj gól v generálce proti Albánii poslal do hlediště, kde aspoň na dálku po čase viděl svou rodinu.

„Není to jednoduché, ale bublina je tak nastavená. Bavíme se o tom s klukama, mustr šampionátu bychom si představovali všichni jinak. Doba je ovšem taková. Rodiny jsou sice blízko v Praze, nemůžeme si na ně ale sáhnout, vidět se. Musíme to zvládnout, jsme tady kvůli fotbalu. Řešíme proto jen fotbal a dobré výsledky," ujišťuje zkušený obránce Sparty.

Největší fuška čeká kustody, na každý přelet musejí sbalit vybavení a propriety do třiceti přepravních krabic.

S českou fotbalovou reprezentací poprvé trénoval brankář Tomáš Koubek

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Odlet je naplánován na 17:00, cíl je každopádně lákavý. Zatímco Chorvati mají po porážce s Anglií nůž na krku, Češi by si mohli už po dvou kolech skupiny zajistit postup do osmifinále.

„Určitě budou chtít od první minuty vystupňovat tempo, zvlášť když prohráli první zápas. My se s tím musíme srovnat. Musíme se od začátku vyrovnat tempu a jít do zápasu nebojácně jako proti Skotsku. Musíme mít kuráž, máme ji koneckonců i v písničce na EURO," usmívá se Čelůstka.

Reklama

Související témata: