Hlavní obsah

Švédsko - Slovensko 1:0Slováky potopila penalta. Porážkou od Švédů si zkomplikovali boj o postup

Slovenští fotbalisté na EURO nenavázali na úvodní výhru nad Polskem a ve svém druhém zápasu na šampionátu prohráli v Petrohradu s Švédskem 0:1. Jediný gól dal v 77. minutě z penalty Emil Forsberg. Seveřané se posunuli v neúplné tabulce se čtyřmi body na první místo, druzí Slováci zůstali na třech bodech. Druhé kolo skupiny E zakončí v sobotu zápas Španělska s Polskem.

Foto: Anatoly Maltsev, ČTK/AP

Švédský útočník Emil Forsberg se raduje z vedoucího gólu proti Slovensku.

Článek
Fotogalerie

"Je skvělé mít po dvou zápasech čtyři body. V první půli jsme nehráli, jak jsme chtěli, a soupeř nám nic nedovolil. Ve druhé části jsme to ale otočili. Občas vám to soupeř pěkně ztíží, ale bylo skvělé, že jsme se s tím srovnali a převzali kontrolu nad zápasem. Jen náš útok by si zasloužil víc, v určitých pasážích byl dnes fantastický," řekl na stránkách UEFA švédský trenér Janne Andersson.

Jeho tým na ME ukončil čekání na gól a prodloužil neporazitelnost se Slováky na šest utkání. Zároveň získal teprve druhou výhru na Euru z uplynulých deseti duelů a neinkasoval v šestém mezinárodním zápase z posledních sedmi. Slovákům skončila šestizápasová šňůra bez porážky.

Foto: Kirill Kudryavtsev, Reuters

Slovenská hvězda Marek Hamšík během zápasu se Švédskem na EURO.

"Škoda, kdyby nebyla odpískaná penalta, podle mě bychom tu remízu udrželi a byl to zlatý bod. Bohužel jsme byli ve druhé půli trochu pasivnější a doplatili na to," litoval slovenský kapitán Marek Hamšík.

V závěrečném kole skupiny E vyzve Švédsko 23. června Polsko, Slovensko čeká ve stejný den duel se Španělskem.

Oba týmy vstoupily do utkání velmi opatrně a diváci v Petrohradu viděli spíše úpornou bitvu než útočné představení. Slováci se sice v závěru první části snažili o tlak, ale proti dobře organizované obraně se nedokázali příliš prosadit. Seveřané navazovali na dobrou defenzivu z úvodního zápasu se Španělskem (0:0).

Foto: Kirill Kudryavtsev, Reuters

Slovenský brankář Martin Dúbravka fauluje Švéda Robian Quaisona.

Ve druhé části ale už byly oba týmy přeci jen odvážnější a slovenské svěřence trenéra Tarkoviče mohl poslat do vedení v 50. minutě Duda, ale přestřelil. Další možnost měl krátce před uplynutím hodiny hry Kucka, který si naskočil na centr Hamšíka, jenže jednak brankáře Olsena nepřekonal a zároveň se později ukázalo, že byl i v ofsajdu.

Tato situace ale jako kdyby Švédy nastartovala a hned o minutu později hlavičkoval nebezpečně Augustinsson, proti němuž musel gólman Dúbravka vytasit parádní zákrok. Hrozbou pro Slováky se několikrát stal útočník Isak, jehož ránu nejprve vychýlil mimo branku Škriniar a při dalším jeho pokusu v 71. minutě se zaskvěl opět Dúbravka.

Seveřané se ale přeci jen dočkali. Čtvrt hodiny před koncem našel Isak rozběhnutého střídajícího Quaisona, Dúbravka ho fauloval a rozhodčí Siebert nařídil pokutový kop. K němu se postavil Forsberg, a byť slovenský brankář směr střely vystihl, proti prudké ráně neměl šanci. Pro Švédy to byla první branka na turnaji a ukončili tím 365 minut dlouhé čekání na gól v rámci evropských šampionátů.

"Je to skvělý pocit. Ve druhé půli jsme se zlepšili a věděli jsme, že umíme být mentálně silní. Quaison se v té situaci zachoval skvěle a byla z toho penalta," pochvaloval si Forsberg.

Na první prohře Slováků na šampionátu nic nezměnil ani závar po rohu tři minuty před koncem, ani reklamování ruky po střele Weisse v nastaveném čase. Další penaltu už rozhodčí po konzultaci s videem neodpískal a Švédové mohli slavit důležité vítězství, které je přiblížilo prvnímu postupu do vyřazovací fáze od roku 2004.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina E (Petrohrad):
Švédsko - Slovensko 1:0 (0:0)
Branka: 77. Forsberg z pen. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Foltyn - Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Olsson - Dúbravka, Duda, Weiss. Diváci: 11.525 (omezený počet).
Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson (88. Bengtsson) - S. Larsson, Olsson (64. Claesson), Ekdal (88. Svensson), Forsberg (90.+3 Krafth) - Berg (64. Qualson), Isak. Trenér: Andersson
Slovensko: Dúbravka - Pekarík (65. Haraslín), Šatka, Škriniar, Hubočan (84. Hancko) - Koscelník, Kucka, Hamšík (77. Bénes), Hrošovský (84. Ďuriš), Mak (77. Wiess) - Duda. Trenér: Tarkovič.

Reklama

Související témata: