Hlavní obsah

Emotivní duel. Kapitána Severní Makedonie čeká proti Oranje derniéra

Praha

Chystá se na emotivní duel. Kapitán Severní Makedonie Goran Pandev v pondělní závěrečné bitvě základní skupiny C proti Nizozemsku naposledy oblékne nejcennější dres. Nováček šampionátu už ztratil šanci na účast v osmifinále a 37letého útočníka tak čeká velká derniéra.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Goran Pandev po chybě rakouského gólmana střílí první gól Severní Makedonie v historii EURO.

Článek

„Myslím, že je ten správný okamžik rozloučit se s národním týmem," prohlásil borec, jenž od roku 2001 nastřádal 121 reprezentačních startů. Celkově nasázel 38 gólů a trefou proti Rakousku na letošním turnaji se stal druhým nejstarším střelcem v historii evropských šampionátů. Rekord drží Ivica Vastic. Rakušanovi bylo osmatřicet let, když na EURO 2008 skóroval proti Polsku.

Pandev, který takřka během celé kariéry působil v Itálii, dal reprezentaci už před časem sbohem. V roce 2015 ale převzal Severní Makedonii trenér Igor Angelovski a přesvědčil bývalého borce Interu Milán, Lazia nebo Neapole, aby se vrátil. Pandev pak v listopadu vstřelil rozhodující branku na hřišti v Tbilisi proti domácí Gruzii, která zajistila Severní Makedonii start na letošním ME.

Pandev měl prsty v obou gólech Severní Makedonie na tomto šampionátu. Vedle trefy proti Rakousku byl v duelu s Ukrajinou faulovaný v pokutovém území a nařízenou penaltu proměnil Alioski. Oba zápasy však jeho tým nakonec prohrál.

Reklama

Související témata: