Hlavní obsah

Vyhrajeme 1:0, gól dá Souček! Expert na Dány má o čtvrtfinále jasno

Praha

Zranění ho nepustilo na šampionát, Filip Novák tak drží spoluhráčům palce alespoň coby fanoušek. Nechyběl na tribunách v Budapešti a týmu Jaroslava Šilhavého věří také v nadcházejícím čtvrtfinále fotbalového EURO s Dánskem. Právě v zemi nejbližšího soupeře českého týmu prožil tři sezony, ve kterých si v dresu Midtjyllandu připsal více než 70 startů. „Přál bych si naše vítězství a zároveň klukům opravdu věřím. Tipuji tak vítězství 1:0, střelcem bude Tomáš Souček,“ usmívá se obránce tureckého Fenerbahce.

Foto: Sport.cz

Český obránce Filip Novák z Midtjyllandu se raduje z gólu v dánské lize.

Článek

Tři roky působil v Dánsku, a tak není divu, že jeho reprezentaci bedlivě sleduje.

„Viděl jsem všechny zápasy Dánska, nečeká nás nic lehkého. Na druhou stranu je to z mého úhlu pohledu soupeř, který se dá porazit. Musíme se jim vyrovnat v agresivitě, budou hrát na hraně rizika. Zápas bude jednoznačně co do fyzické konfrontace bolet, ale po technické stránce budeme mít navrch a je potřeba byt efektivní," nabízí Filip Novák svůj pohled v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

Nedává smysl hrát čtvrtfinále v Ázerbájdžánu, nechápe Michal Sadílek dalekou cestu do Baku

Sport.cz, FAČR

Jedním ze symbolů šampionátu se stal kolaps Christiana Eriksena v úvodním duelu proti Finsku. Dánové se pak příkladně semkli.

„Nemyslím si, že by pro ně nepříjemná událost měla být v téhle fázi turnaje nějaká extra motivace navíc. Chtějí jednoduše vyhrát, Christianova situace spíše nakopla celý národ. Horší by tak bylo, kdyby Dánsko hrálo doma v Kodani. Je hodně znát, když tým hraje před vlastními fanoušky. Dánští navíc umějí být hluční a vášniví," usmívá se.

V Dánsku panuje nefalšované šílenství, například se vyprodaly všechny reprezentační dresy.

Midtjylland funguje na základě dat

„Teď před vzájemným zápasem mi pár lidí volalo a psalo. Mám rád hecování, takže doufám, že to úspěšně zvládneme. Co se týče fanoušků, atmosféra v Dánsku byla vždy výborná, rád na ni vzpomínám. Ted se bohužel hraje v Baku, tak jsem zvědavý, kolik českých a dánských fanoušků si najde cestu na stadion," říká Novák.

Fotbalová reprezentace má za sebou poslední trénink na Strahově a míří do Baku

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Dánský fotbal jde nahoru, také kluby pravidelně a úspěšně hrají evropské poháry.

„Neumím zhodnotit systém ostatních klubů, ale konkrétně Midtjylland využívá hodně dat. Celý klub je na základě dat a jejich vyhodnocování prakticky řízen a je velmi úspěšný. Majitel Midtjyllandu je navíc zároveň majitelem anglického Brentfordu, který nyní postoupil do Premier League. Zvolený model řízení tak jednoznačně funguje," poukazuje český expert.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Pokud by mu trenér Šilhavý před čtvrtfinálovou bitvou na EURO zavolal o názor, poradil by.

„Řekl bych mu, že Dánsko je poctivý a agresivně hrající tým, který hodně a úspěšně využívá standardní situace. Ideálně by se tak Češi měli vyvarovat faulů v okolí pokutového území. A samozřejmě bych mu popřál šťastnou ruku při volbě základní sestavy i následného střídání," culí se Novák.

Reklama

Související témata: