Hlavní obsah

Hráči jsou hrdinové, že to dotáhli do penalt, řekl trenér Švýcarska Petkovič

Přestože švýcarští fotbalisté vypadli ve čtvrtfinále mistrovství Evropy se Španělskem na penalty, trenér Vladimir Petkovič je označil za hrdiny, jelikož duel navzdory oslabení dotáhli do rozstřelu. V něm po vyloučení Rema Freulera za stavu 1:1 hráli od 77. minuty. Přesto "La Roja" v normální hrací době ani v půlhodinovém prodloužení přesilovku nevyužili. Podle Petkoviče si jeho svěřenci postup do semifinále zasloužili.

Foto: Kirill Kudryavtsev, Reuters

Trenér švýcarské fotbalové reprezentace Vladimir Petkovič.

Článek

"Mám smíšené pocity. Jsem hrdý. Odcházíme s hlavami nahoře. Na druhé straně jsme byli blízko semifinále, to se často nestává. Převládá ale u mě víc pozitivních než negativních pocitů, protože jsem optimista," citoval web UEFA Petkoviče.

Švýcaři se ocitli blízko historickému výsledku, protože ještě nikdy na velkém turnaji nepostoupili do semifinále. Na rozdíl od osmifinálového rozstřelu proti úřadujícím mistrům světa Francouzům ale tentokrát neuspěli. Španělé na penalty zvítězili 3:1.

"Všichni hráči jsou hrdinové, že to dotáhli až k penaltám. Zasloužili bychom si jít do semifinále," řekl sedmapadesátiletý rodák ze Sarajeva Petkovič. "Gratuluju Španělsku. Zkusili všechno a nakonec vyhráli na penalty. Jsem velmi hrdý na všechny hráče," uvedl Petkovič, který zemi helvétského kříže vede od roku 2014.

Španělé vedli od osmé minuty po vlastní brance Denise Zakariy, o hodinu později srovnal Xherdan Shaqiri. Poté Freuler dostal červenou kartu za ostré zajetí do Gerarda Morena. "Upřímně, o vyloučení mám trochu pochybnosti. Freuler se ho možná dotkl jen maličko. Museli jsme vydat všechny síly a došla nám energie. Penalty jsou loterie," prohlásil Petkovič.

V prodloužení výběr kouče Luise Enriqueho vyvinul značný tlak, gólman Yann Sommer ale svůj tým podržel. "Vyhrál jsem cenu pro hvězdu zápasu, ale dal bych ji Sommerovi," konstatoval španělský gólman Unai Simón.

Reklama

Související témata: