Hlavní obsah

Dánsko bylo hratelné, litoval Schick promarněné příležitosti na semifinále

Praha

Bojovný týmový výkon české fotbalové reprezentace ve čtvrtfinále mistrovství Evropy proti Dánsku na postup mezi nejlepší čtyři celky nestačil. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého po senzačním skalpu Nizozemska nezvládli vstup do zápasu a následně nedokázali nepříznivý vývoj zvrátit, tudíž jejich putování šampionátem skončilo v dalekém Ázerbájdžánu.

Foto: Dan Mullan, Reuters

Zraněný český stoper Ondřej Čelůstka odchází ze hřiště během čtvrtfinále EURO za pomoci spoluhráčů.

Článek

„Nedomluvili jsme se s Tomášem Kalasem, bránili jsme stejného hráče, druhý zůstal sám a skóroval. Byla to naše chyba v komunikaci," vracel se útočník Patrik Schick v rozhovoru pro Českou televizi k okamžiku z páté minuty čtvrtfinále, kdy Delaney poslal po rohovém kopu Dánsko do vedení.

„Dánsko potvrdilo, že má výborné mužstvo a skvělou formu. Ve vzájemném souboji dobře bránilo. Bylo složité se dostat do jejich defenzivy. A fakt, že se ujali vedení, jim hodně nahrál do karet," přemítal záložník Vladimír Darida, který do zápasu naskočil z lavičky náhradníků.

Když český tým krátce před pauzou inkasoval podruhé, bylo složité duel zvrátit, přestože Patrik Schick krátce po obrátce korigoval. Pro českého kanonýra šlo již o pátou trefu na mistrovství.

Foto: Dan Mullan, ČTK/AP

Pátý zásah na EURO. Patrik Schick (vpravo) oslavuje svou trefu do sítě Dánska během čtvrtfinále EURO, dostal se mezi nejlepší střelce turnaje.

„Z hlediska gólů a osobní bilance pro mě šlo o povedený šampionát. Jenže všichni jsme cítili, že Dánsko bylo hratelné a mohli jsme postoupit. Z našeho účinkování na mistrovství šlo určitě vycucnout více," posteskl si Schick. „Zkoušeli jsme i řadou střídání zápas zvrátit. Záměrem bylo hrát co neblíže brance Dánska, dávat hodně centrů do vápna a zkusit skórovat. Bohužel jsme na vyrovnání nedosáhli," litoval Darida.

Kapitán českého výběru nicméně vystoupení na šampionátu velebil. „Předvedli jsme dobré výkony, bojovné. Prali jsme se jako lvi. Je obrovská škoda, že jsme po kontaktním gólu Patrika Schicka nevyužili několik šancí, protože po vyrovnávací trefě bychom duel stoprocentně otočili," byl si jistý Darida.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

„Jsem hrdý a pyšný na celý tým. Když si vezmu podmínky, v nichž se šampionát uskutečnil, cestování... Opouštíme scénu se vztyčenou hlavou a čistým svědomím," přitakal brankář Tomáš Vaclík, který v průběhu celého mistrovství předváděl vynikající výkony. „Já jsem věřil, že jsem připravený, a hlavně jsem cítil od kluků důvěru. Ve spoustě věcí mi pomohli a ukazovali, že na mě budou spoléhat, což mi pochopitelně dodalo klid," vyzdvihl parťáky Vaclík.

„Cítím velké zklamání. Udělali jsme maximum. Na konci už jsme neměli síly na zvrat. Do druhé půle jsme šli posílení o jednoho útočníka, snažili jsme se hru zrychlit. Vypadalo to nadějně. Ale nenašli jsme žádné řešení v koncovce. Ve srovnání s předešlými zápasy jsme byli všichni vycucaní," posteskl si Schick.

Trenér Jaroslav Šilhavý hodnotí čtvrtfinále s Dánskem

FAČR

Reklama