Hlavní obsah

Itálie - Anglie 1:1, pen. 3:2Noční můra Anglie ve Wembley ožila. Titul při penaltách vystříleli Italové

Jan ŠvandaSport.czPrávo
Aktualizováno

Svatostánek v londýnském Wembley se v neděli večer proměnil ve fontánu italské euforie. Fotbalisté squadry azzury po dlouhých 53 letech opět usedli na evropský trůn. Napínavé finále skončilo po 120 minutách hry nerozhodně 1:1 a v penaltovém rozstřelu prokázala pevnější nervy parta trenéra Manciniho. Vyhrála ho 3:2, když brankář Donnarumma zlikvidoval hned dvě exekuce.

Foto: Michael Regan, Reuters

Italové s trofejí pro mistry Evropy.

Článek
Fotogalerie

Ostrovanům se na Italy nedaří a dál platí, že je na velkém turnaji ještě nikdy nezdolali. Vysněné zlato Angličanům doslova proklouzlo mezi prsty a kletbu nezlomili. Na velkou trofej čekají od roku 1966, kdy doma zvedli nad hlavu pohár pro světové šampiony.

Očekávaná bitva začala zhurta. Už po pár vteřinách chyboval zkušený Maguire a po nevydařené malé domů nabídl Italům roh zadarmo. Jenže anglickou nervozitu z kopaček setřepala hned následující akce. Výbornou práci při ní odvedl Kane, posunul balon na Trippiera, jenž nacentroval na zadní tyč a nikým nehlídaný Shaw levačkou z první rozpoutal ve Wembley obrovské nadšení.

Souboj gigantů o titul starého kontinentu tak začal pro Tři lvy pohádkově. Po gólu velmi dobře bránili a Azzurri obtížně hledali skulinky do jejich pevnosti. Insigne z přímého kopu přestřelil a do větších šancí se Manciniho svěřenci v první půli nedostali. Výjimkou byla pouze 35. minuta, kdy se hezky individuálně probil až do zakončení Chiesa, ale pálil levačkou kousek vedle levé tyče Pickfordovy brány. Italům navíc zatrnulo, když byl po dvaceti minutách ošetřován kvůli zranění kolena Jorginho, v zápase ovšem nakonec pokračoval.

Po změně stran Italové výrazně zvýšili aktivitu a byli lepší. Insigne znovu mířil z trestného kopu vedle, ale dravý Chiesa už pořádně provětral Pickfordovy rukavice. Angličané hrozili ze standardek, Maguire ani Stones ale hlavou neuspěli. A tak přišla 67. minuta a rohový kop. Chiellini se po zákroku Stonese ke střele nedostal, Verrattiho hlavičku ale vyškrábl Pickford na tyč, od níž se odrazil k nohám Bonucciho, jenž ho zblízka levačkou pohotově nasměroval do odkryté brány.

Skupina italských fandů v ochozech byla na nohou a o chvíli později mohla jásat dokonce podruhé. Berardi už překonal vyběhnuvšího Pickforda, balon ale ve zkoprnělém Wembley prosvištěl nad břevnem.

Druhý zásah nepřineslo ani šestiminutové nastavení a finále tak šlo před zhruba 60 tisíci diváky do prodloužení. Do něj vstoupili lépe Angličané. Sterlinga při centru zablokoval Chiellini na roh, po němž pálil nebezpečně z voleje zpoza šestnáctky Phillips.

Italové vystrčili růžky až v závěru první části, kdy posílal balon na malé vápno Emerson, ale Bernardeschi se k zakončení nedostal. Angličané tlačili, jenže z vítězné rány se netěšili. V samém závěru prodloužení vyběhli na hřiště z lavičky Sancho a Rashford, kteří na finálovou minutáž nebudou mít příjemné vzpomínky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

V penaltovém dramatu jako první zaváhal ve druhé sérii Ital Belotti, když se předtím bezpečně trefili Kane k tyči i Maguire do šibenice. Angličané byli blizoučko mohutných oslav, jenže pak orazítkoval po zemi pravou tyč právě Rashford. Ve čtvrté sérii neuspěl ani zmiňovaný Sancho, jehož střelu k levé tyči přečetl Donnarumma. Vzápětí už mohl rozhodnout o italském triumfu Jorginho, jenže Pickford s pomocí tyče udržel Anglii ve hře. Jen na chvíli. Devatenáctiletý mladík Saka musel dát, Donnarumma však jeho pokus k levé tyči taktéž odhalil a italské nadšení vypuklo na trávníku naplno!

Mistrovství Evropy ve fotbale - finále (Londýn):
Itálie - Anglie 1:1 po prodloužení (1:1, 0:1), na penalty 3:2
Branky: 67. Bonucci - 2. Shaw. Penaltu proměnili: Berardi, Bonucci, Bernardeschi - Kane, Maguire. Penaltu neproměnili: Belotti, Jorginho - Rashford, Sancho, Saka. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.) - Dankert (video, Něm.). ŽK: Barella, Bonucci, Insigne, Chiellini, Jorginho - Maguire. Diváci: 67 173 (omezený počet).
Itálie: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (118. Florenzi) - Barella (54. Cristante), Jorginho, Verratti (96. Locatelli) - Chiesa (86. Bernardeschi), Immobile (55. Berardi), Insigne (91. Belotti). Trenér: Mancini.
Anglie: Pickford - Trippier (70. Saka), Walker (120. Sancho), Stones, Maguire, Shaw - Phillips, Rice (74. Henderson, 120. Rashford) - Mount (99. Grealish), Sterling - Kane. Trenér: Southgate.
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
5 - Ronaldo (Portugalsko), Schick (ČR),
4 - Benzema (Francie), Forsberg (Švédsko), Kane (Anglie), Lukaku (Belgie),
3 - Seferovic, Shaqiri (oba Švýcarsko), Sterling (Anglie), Wijnaldum (Nizozemsko), Lewandowski (Polsko), Morata (Španělsko), Dolberg,
2 - Damsgaard, Mähle, Poulsen (všichni Dánsko), Chiesa, Immobile, Locatelli, Pessina, Insigne (všichni Itálie), F. Torres, Sarabia (oba Španělsko), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Depay, Dumfries (oba Nizozemsko), Perišič (Chorvatsko), Havertz (Německo), T. Hazard (Belgie).

Reklama

Související témata: