Hlavní obsah

REFLEXY PETRA ČECHA: Velké finále je zde, za vítěze tipuji Italy

Lvíčatům vychytal kontinentální titul, z mistrovství Evropy dospělých má doma bronz. Celkem si na EURO zachytal čtyřikrát, jednou také na mistrovství světa. Fotbalový šampionát český rekordman v počtu reprezentačních startů pozorně sleduje i nyní, když se po ukončení kariéry vydal v Chelsea na funkcionářskou dráhu. Vždy přemýšlivý brankář Petr Čech glosuje během celého turnaje dění pro Sport.cz. V další kapitole tipuje výsledek finále EURO.

Petr Čech o finále EUROVideo: SPORTINVEST

 
Článek

„Je tu velké finále evropského šampionátu. Střetnou se dvě tradiční fotbalové země, které jsou hnány obrovským očekáváním fanoušků i médií. Právě psychika a schopnost ustát obrovský tlak budou hrát dnes ve Wembley velkou roli.

Italové z mého úhlu pohledu maximálně využili toho, že se o nich v posledních letech příliš nemluvilo. Přestalo se o nich přemýšlet jako o největších favoritech a jasných aspirantech na medaile, což jim hrálo do noty. Po příchodu trenéra Roberta Manciniho v klidu budovali tým, vytvořili úctyhodnou šňůru vítězných zápasů a získali prakticky nepozorovaně obrovské sebevědomí.

Tým je velmi dobře organizovaný, presuje a v útoku je efektivní. Trenér Mancini navíc namíchal velmi efektivní věkový mix. V kádru najdeme mladé a hladové hráče, stejně jako zkušené osobnosti. Italové vždy vyznávali týmovost a na letošním turnaji to prokazují dvojnásobně. Zmínit musím samozřejmě také brankáře, kteří mě v každém týmu zajímají. Gianluigi Donnarumma těží z toho, že začal nastupovat již v 17 letech v AC Milán. Přestože věkem mladý, může nyní zúročit bohaté zkušenosti. Itálie v něm může najít stálici na další desetiletí po vzoru Buffona.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Takhle italský brankář Gianluigi Donnarumma lapil penaltu Álvaru Moratovi a pomohl svému týmu do finále EURO.

Angličané po titulu nesmírně prahnou. Na velký úspěch čekají dlouho a nyní jej mají prakticky na dosah ruky. Garethu Southgateovi se podařilo dát dohromady opravdový tým, donutit jednotlivé osobnosti podřídit osobní ambice ve prospěch národního týmu. Před touto zkouškou stál každý trenér anglické reprezentace a Gareth jako jeden z mála obstál. V týmu vládne výborná atmosféra, povinná bublina paradoxně mohla pomoci. Hráči utužili mezilidské vztahy a byli zároveň alespoň částečně ušetřeni tlaku veřejnosti a médií, který je opravdu enormní.

Angličané jsou každopádně ve finále zaslouženě. Odehráli vynikající utkání ve vyřazovací části s Německem nebo s Ukrajinou. V semifinále byli Dánové těžkým a důstojným soupeřem, ale pořád byl jejich nejlepším hráčem Kasper Schmeichel, který během zápasu držel naděje Dánů na postup.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Navzdory penaltě, o které se bude ještě dlouho diskutovat, postoupili Angličané zaslouženě. Vzhledem k 5 utkáním odehraným doma se však nezbaví pochybností o regulérnosti turnaje, který je svým herním systémem a organizací jednoduše špatný. Dle oficiálních vyjádření zástupců UEFA se snad nebude opakovat. Moc v to doufám.

Samotné finále nemá jednoznačného favorita. Ačkoliv bych Anglii přál úspěch, protože znám a vnímám tu obrovskou touhu po velkém titulu, sportovně vidím o maličko výše Italy. Mistrovský pohár tak dle mého názoru zvednou právě oni."

Foto:

Kdo vyhraje nedělní fotbalové finále EURO ve Wembley?
Anglie
8,4 %
Itálie
91,6 %
Celkem hlasovalo 26048 čtenářů.

Reklama