Hlavní obsah

Slavia i Jablonec začaly Konferenční ligu výborně. Sparta veze z Kodaně cenný bod

Aktualizováno

Fotbalisté Slavie Praha svůj úvodní zápas v Konferenční lize zvládli, když na domácím hřišti porazili bundesligový Union Berlín 3:1. Výhru v nové soutěži slaví i Jablonec, který si poradil s rumunskou Kluží 1:0. Poslední český zástupce pražská Sparta remizovala ve svém úvodním duelu Evropské ligy na hřišti Bröndby Kodaň 0:0.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Jan Kuchta a Ivan Schranz ze Slavie se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Do úvodní šance zápasu mezi Slavií a Unionem Berlín se dostali hosté už ve 3. minutě, Max Kruse však minul pravou levou tyč Mandsousovy branky. Nejdůležitější moment prvního poločasu však patřil domácím.

Alexander Bah si dostal v 18. minutě k odraženému balónu a střelou k levé tyči poslal Slavii do vedení. Další rána do sebevědomí německého týmu přišla pět minut před koncem prvního poločasu, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Paul Jaeckel.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Rozhodčí Fábio Veríssimo ukazuje žlutou kartu Paulu Jaeckelovi z Unionu.

Union však vstoupil do druhého poločasu aktivně. V 55. minutě Rani Khedira střelou z pokutového území těsně minul levou tyč slávistické svatyně. Hosté rozvlnili síť za Mandousovou brankou o tři minuty později, branka Awoniyiho však nebyla pro ofsajd uznána. Český mistr si varování k srdci nevzal. V 70. minutě se z bezprostřední blízkosti prosadil Kevin Behrens a Union i v oslabení vyrovnal na 1:1.

Foto: David W Cerny, Reuters

Fotbalisté Unionu Berlín se radují z branky

Slavia se však vítězného gólu přeci jen dočkala. V 84. minutě si odražený míč před Lutheovou brankou našel Jan Kuchta a zajistil sešívaným vedení. To pojistil o čtyři minuty později po Krmenčíkově nahrávce Ivan Schranz, který uzavřel skóre na konečných 3:1.

Sparta začala Evropskou ligu remízou

Sparta do zápasu na hřišti Bröndby Kodaň nevstoupila dobře. Už po pár sekundách hry se dostal do velké šance domácí Andreas Bruus, svou střelu však poslal těsně vedle levé tyče Nitovy branky. Letenští o sobě dali poprvé vážně vědět v 19. minutě, ale Hanckova hlavička Hermansena v brance dánského mistra nepřekvapila.

Svěřenci Pavla Vrby podruhé zahrozili v 80. minutě a byl to opět Dávid Hancko, který po centru Karlssona hlavičkou prověřil pozornost domácího brankáře. Na šance chudý zápas branku nepřinesl, Sparta si tak ze svého úvodního zápasu v Evropské lize připsala do tabulky skupiny A první bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mikael Uhre z Bröndby a Ondřej Čelůstka ze Sparty Praha během utkání základní skupiny Evropské ligy

Jablonec si poradil s Kluží

Jablonec začal svůj úvodní duel Konferenční ligy proti Kluži tlakem. V 6. minutě neproměnil po parádní akci Václava Pilaře obrovskou příležitost Dominik Pleštil, když v ideální pozici přestřelil branku.

A bývalý reprezentant měl prsty i v další šanci Severočechů, Pilařovu ránu však gólman rumunského mistra Balgradean vytěsnil. Ve 22. minutě měl další velkou možnost ke skórování Jaroslav Zelený, ani on ale neuspěl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Mike Cestor z Kluže, brankář Kluže Cristian Bălgrădean a Dominik Pleštil z Jablonce.

Také druhý poločas se hrál podle not Jablonce. O to víc, když byl v 51. minutě za ruku ve vápně vyloučen hostující Mario Camora. Následný pokutový kop proměnil v pohodě hrající Pilař a poslal Radův tým do zaslouženého vedení. Domácí mohli navýšit skóre o deset minut později, Dominik Pleštil však ani ve své druhé velké šanci branku z voleje netrefil.

Rumunský mistr o sobě dal vědět až v 65. minutě, Rachid Bouhenna ale pozorného Jana Hanuše z volného kopu nepřekonal. Jablonec už těsné vedení udržel a slaví první tři body do tabulky skupiny D.

Konferenční liga - 1. kolo
Skupina A
Slavia - Union Berlín 3:1
Branka: 18. Bah, 84. Kuchta, 88. Schranz - 70. Behrens
Skupina D
Jablonec - Kluž 1:0
Branky: 51. Pilař
Evropská liga - 1. kolo
Skupina A
Bröndby Kodaň - Sparta 0:0
Další výsledky EL
Další výsledky KL

Reklama