Hlavní obsah

Trenér Bukurešti po postupu cítil velkou pýchu

PRAHA

Po sedmnácti letech přečkali fotbalisté Dinama Bukurešť podzim v evropských klubových soutěžích a po výhře nad Leverkusenem se mohou těšit na jarní boje v Poháru UEFA. Trenér rumunského mužstva Mircea Rednič létal po zápase nad hlavami svých rozjařených svěřenců a byl na ně patřičně pyšný.

Článek

"Moji hráči byli prostě fantastičtí. Museli ve třech pohárových zápasech překonat spousty těžkých chvil, ale povedlo se jim to. Ukázali silný charakter, jsem na ně velmi pyšný," řekl Rednič.

Jeho tým zaujal především lehkostí, s jakou obrátil nepříznivé skóre s Leverkusenem, přestože většina hráčů je v porovnání se zkušenými harcovníky německého týmu zatím začátečníky. "Většina týmu je mladá nebo dokonce velmi mladá a nezkušená. Někteří z nich dokonce do letošního léta hráli pouze druhou nejvyšší domácí soutěž," prohlásil Rednič.

Po losu v úspěch nevěřili

Když viděl, jaké soupeře přisoudil Dinamu los ve švýcarském Nyonu, nevěřil v úspěch. "Kvůli naší nezkušenosti a navíc proto, jak byla naše skupina těžká, jsme moc neočekávali, že postoupíme dál. O to víc jsem potěšený," uvedl Rednič.

Kouč, který vede rumunský celek teprve pět měsíců, si dělá zálusk i na vítězství ve skupině. "Chci vyhrát i v posledním utkání na Tottenhamu. Nejenže bychom se nejspíš vyhnuli silným soupeřům z třetích míst Ligy mistrů, ale také proto, že známý rumunský fotbalista Dinu řekl: Můžeš se cítit opravdu dobrým hráčem teprve poté, až porazíš anglický tým," prohlásil Rednič.

Bouře postupových oslav propukla překvapivě po předposledních zápasech základních skupin i v izraelské Haifě. Trenér Maccabi Roni Levy si pochvaloval, že jeho svěřenci nesložili v italském Livornu zbraně a v nastavení je odměnil postupový gól Colauttiho. "Jsem potěšený, že jsme vyrovnali v poslední možné chvíli. Postup nemohl být sladší," řekl Levy.

Fanoušci Espaňolu si noc zapamatují

Cestu zpět do Izraele znepříjemnila fotbalistům Haify lehčí nehoda na letišti. Kapitán Janiv Katan si ale nenechal postupové oslavy zhořknout. "Výsledek odráží naši snahu a heroický výkon v druhém poločase. Naše chuť s postupem do další fáze soutěže stále stoupá," řekl Katan.

Trojici týmů, od nichž by postup do jarní části Poháru UEFA čekal málokdo, uzavřel soupeř pražské Sparty ve skupině F belgický Waregem. Vedle něj, Dinama Bukurešť a Haify si pokračování v soutěži po zimní pauze vybojovalo tento týden ještě dalších pět celků. Situace se změnila právě ve sparťanské skupině, kde se po výhře na půdě Ajaxu Amsterodam radoval Espaňol Barcelona. "Všichni španělští fanoušci si tuto noc navždy zapamatují," prohlásil v euforii kouč Ernesto Valverde.

"Tímto výsledkem musejí být naši příznivci uneseni. Porazili jsme jeden z mytických evropských celků, nyní můžeme směle snít, a pokud předvedeme stejný výkon, můžeme porazit každý tým," pravil Valverde.

Sevilla pokořila Kobylky

Šokující výhra až čtrnáctého celku Primera División našla odezvu i ve španělském tisku. Deník Diario Sport reagoval na triumf týmu titulkem: Espaňol dobyl Evropu jako bouře. Zato Ajax si nečekanou porážkou poněkud zkomplikoval cestu za postupem. Chce-li se i po posledním utkání ve Waregemu udržet před Spartou, nesmí prohrát o víc než čtyři góly.

Na rozdíl od ostatních překvapení asi málokoho udivilo, že se s předstihem do jarních bojů kvalifikoval obhájce loňského prvenství FC Sevilla. Strůjce hladkého triumfu 4:0 na hřišti Grasshoppers Curych Daniel Alves zdůraznil herní růst španělského celku. "Den po dni se zlepšujeme. Tohle je ta Sevilla, kterou chceme všichni vidět. Klub, který produkuje dobrý fotbal a vítězí vysokým rozdílem," pochvaloval si Alves.

Feyenoord tápe

Prapor francouzského fotbalu drží i mezi zkušenými týmy takových jmen jako Auxerre, PSG nebo Lens nováček Nancy, loňské překvapení nejvyšší soutěže. Třešničkou na jeho usilovném postupovém snažení byla jednoznačná výhra nad mnohem ostřílenějším Feyenoordem. "Jsme několik sezon spolu a zbožňujeme, když můžeme pracovat jako tým a dosahovat dobrých výsledků. Každý z nás odevzdává pro toho druhého na hřišti maximum," řekl obránce Michaël Chrétien. Další z černých večerů letos zatím tápajícího Feyenoordu neunesli jeho fanoušci, kteří poničili stadion v Nancy a donutili norského sudího Bertsena, aby na čtvrt hodiny přerušil zápas.

Naopak klid v jinak bouřlivém hledišti byl v Aténách, protože tamní Panathinaikos si ziskem bodu proti Rapidu Bukurešť definitivně zajistil účast v 3. kole. Trenéra řeckého celku Víctora Muňoze potěšila především aktivní hra jeho týmu. "Nedali jsme soupeři příliš prostoru a vytvořili jsme si spoustu šancí. Postup byl naším cílem, takže jsme spokojeni," řekl kouč soupeře Mladé Boleslavi ve skupině G.

Reklama