Hlavní obsah

Matějovský: Vítězná rozlučka naplánovaná není

O svůj další osud v Poháru UEFA budou ve středu bojovat fotbalisté Mladé Boleslavi. Český vicemistr musí vyhrát na hřišti izraelského Hapoelu Tel Aviv, jinak se s pohárovou Evropou rozloučí. "Konec si nepřipouštíme," říká v rozhovoru pro deník Právo Marek Matějovský.

Článek

Ve středu vás v Tel Avivu čeká poslední zápas podzimu s tamním Hapoelem v Poháru UEFA. Převládá ve vás napětí z boje o účast v jarní fázi soutěže, nebo radost z definitivního konce podzimní sezóny?

Nikdo z kluků v kabině nehovořil o tom, že je to konec podzimu. Těšíme se na další souboj v evropských pohárech a všichni věříme, že ho zvládneme. Jasně, máme toho dost. Nikdo z nás tak dlouhý podzim nezažil, ale pro všechny je to velká zkušenost. Od posledního ligového utkání v Olomouci uplynul více než týden. Měli jsme nějaké volno a současně dostatek času na kvalitní trénink a regeneraci.

Situace v tabulce je jasná: Hapoelu stačí bod, vy potřebujete vyhrát. Bude podle toho od úvodního hvizdu sudího vypadat vaše hra?

Tabulka hovoří jasně, potřebujeme tři body. Zkoušeli jsme nějaké standardní situace, které by nám měly pomoct. Osobně jsem zvědavý, jak soupeř s ohledem na bodovou situaci utkání pojme. Jestli budou jenom bránit a my budeme muset útočit do plných.

Co vás nejvíce zaujalo při sledování protivníka z jeho minulých zápasů?

Rozhodně nás tam čeká bouřlivá atmosféra. Co se týče hry, viděli jsme jejich zápas v Paříži se Saint Germain a je jasné, že Tel Aviv je hodně nebezpečný v útoku.

Jak moc toužíte po postupu ze skupiny, k němuž máte z trojice českých účastníků nejblíže?

Takhle to vůbec neberu. My jsme drželi palce Spartě i Liberci, protože jde o celý český fotbal a jeho koeficient. Ten chceme vylepšit. A k tomu vede cesta jedině přes vítězství.

Nemáte obavy ze situace v Izraeli?

Spíše všichni z okolí nám připomínají, že cestujeme do míst, která nejsou úplně klidná. Půjde o výlet do neznáma, ale kdyby situace v Tel Avivu byla tak špatná, UEFA by zajisté nařídila hrát zápas na neutrální půdě tak jako v minulosti už několikrát. Na tohle se prostě vymlouvat nemůžeme.

Ale na vánoční nákupy to asi v Tel Avivu nebude, že?

Ale my nejedeme do Izraele na nákupy, jedeme vybojovat postup. Ani v Marseille či Istanbulu jsme do města nevyrazili. Většinou z cest známe jen hotel, stadión a letiště.

Už jste se spoluhráči plánovali, jak by vypadal případný večírek na rozloučenou s podzimem, okořeněný postupem?

Nic takového nemá cenu. My po návratu nemáme nic naplánovaného, protože se vracíme až ve čtvrtek v poledne. A většina kluků se rozjede domů, aby si co nejvíce užila s rodinou, protože jsme z různých koutů republiky. Až zápas ukáže, jestli na nějaké oslavy dojde přímo v místě.

Reklama

Související témata: