Hlavní obsah

Dvě nejpevnější zdi v Evropě? Chelsea a Slavia! Ani Arsenal není tak dobrý

Praha

Postupu jsou na dosah, ale ještě se na něj nadřou. Fotbalisté pražské Slavie získali domácí remízou 0:0 s FC Kodaň bod, který může hrát v konečném účtování klíčovou roli. Sešívaní především potvrdili, že mají skvělou obranu. Ve čtyřech zápasech skupinové fáze Evropské ligy inkasovali jen jediný gól. V soutěži se jim může vyrovnat pouze jeden tým - londýnská Chelsea. Až za nimi jsou se dvěma obdrženými brankami Arsenal, Sporting a Betis...

Remíza je asi zasloužená. Utkání nabídlo spíš boj než kvalitu, řekl trenér Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Máme stejně pevnou obranu jako Chelsea. Srovnání, které může červenobílé hřát.

„I když se nám obránci točí kvůli zraněním, tak všichni jsou kvalitní. Že sbíráme nuly, je zásluha kluků. Brání opravdu skvěle, jsou jako zeď," pochvaluje si brankář Ondřej Kolář.

Zatím jediný gól inkasoval v Petrohradu od Rusa Kokorina. Celkem pevná defenzíva Slavie dosud dovolila soupeřům jen tři střely mezi tyče!

Vysvědčení, které by potěšilo každého trenéra. „Celý dvojzápas s Kodaní jsme defenzivně zvládli skvěle, všichni hráči podali dozadu výborný výkon. Kodaň v podstatě ani jednou nevystřelila na bránu. Hráči dobře plnili úkoly, nenechali se obejít jeden na jednoho. Ale možná tím na druhou stranu trochu trpěla hra dopředu, kde jsme se v těchto situacích taky nedokázali pořádně prosadit," přemítá kouč Jindřich Trpišovský.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Souček (vpravo) ze Slavie a Dame N´Doye z Kodaně.

Kateřina Šulová

Vyrovnají se obraně za 3,6 miliardy

Slavia se může pyšnit nejlepší defenzívou v Evropské lize. Spolu s Chelsea a jejich srovnání ukazuje, že ne vždy rozhodují peníze.

Defenziva Blues má v EL stabilní složení brankář Kepa (Španělsko) a obránci Zappacosta (Itálie), Cahill (Anglie), Christensen (Dánsko), Emerson (Itálie/Brazílie). Slavii vykrystalizovalo obsazení gólman Kolář (ČR) a obránci Coufal (ČR), Kúdela (ČR), Ngadeu (Kamerun) a Bořil (ČR). Zraněné Coufala s Kúdelou museli ve čtvrtek nahradit Deli s Frydrychem.

Trenér Maurizio Sarri tedy sází na pětici borců narozených v pěti různých zemích (Emerson je Brazilec s italským občanstvím). A jejich celková cena podle serveru transfermarkt.com je bombastických 140 milionů eur (v přepočtu 3,6 miliardy korun).

Naopak defenzíva sešívaných je s výjimkou Kamerunce Ngadeua výhradně domácí, česká. Celé kvinteto pak má aktuální tržní hodnotu 7,7 milionu eur (199,3 milionu korun), jen zlomek ceny protějšků z Chelsea.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kodaňský Pierre Bengtsson (vlevo) v souboji s Michalem Frydrychem ze Slavie ve 4. kole Evropské ligy.

Kateřina Šulová

Když neustoupíme, postoupíme...

Výsledek je zatím stejný. Slávisty prestižní srovnání těší, podstatné však pro ně je, aby ideální výchozí pozici z druhé příčky ve skupině C přetavili ve zbývajících zápasech v Bordeaux a se Zenitem v postup do jarní vyřazovací části Evropské ligy.

„Petrohrad je skvělý individuálně a s míčem, Bordeaux prošlo změnami a výsledkově jde nahoru. Ale když budeme hrát tak, jako hrajeme teď, tak postoupíme," pevně věří Trpišovský.

Reklama