Hlavní obsah

Základní skupiny Poháru UEFA ovládly britské týmy

PRAHA

Britské kluby zakončily v tomto týdnu svoji spanilou jízdu základními skupinami Poháru UEFA tak, jak ji zahájily: všichni zástupci "kolébky kopané" se opět radovali z vítězství. Tottenham, Blackburn i skotští Glasgow Rangers sice již měli účast v jarní části soutěže v kapse, ale podle ostrovní tradice přistoupili i k posledním zápasům naplno a zůstali v Poháru UEFA neporaženi.

Článek

Z trojlístku britských mužstev, který doplňuje v tomto týdnu odpočívající Newcastle, se tak stává možný nástupce Liverpoolu, který v roce 2001 jako poslední anglický celek získal trofej pro vítěze soutěže.

Nejvíce se soupeři musejí třást před ofenzivní silou přemožitele pražské Slavie v předkole Tottenhamu. Dvojice útočníků Dimitar Berbatov a Jermain Defoe řádí v každém zápase a ušetřena nezůstala ani obrana rumunského Dinama Bukurešť. Trenér "Kohoutů" Martin Jol si pochvaloval hlavně dvougólové představení Defoa.

Fanoušci Tottenhamu vás strhnou

"Jermain je typický střelec a nyní vypadá na hřišti zase tak neuvěřitelně hbitě," ocenil Jol. "Před zápasem jsme říkali, že chceme hrát ve vysokém tempu a vyvinout na ně velký tlak. Splnili jsme to a navíc jsme diváky pobavili pohledným fotbalem," liboval si Jol.

Jeho tým si proti Bukurešti připsal šestou výhru v soutěži a s plným bodovým ziskem převálcoval ostatní soupeře ve skupině B. "Dosáhli jsme přesně toho, co jsme chtěli - skončili první. Když se kvalifikujete s předstihem, není vždycky nejlehčí motivovat hráče ke stoprocentnímu výkonu. Ale když hrajete za Tottenham, když znáte jeho tradici a vidíte ty skvělé fanoušky, prostě vás to strhne," prohlásil kouč devátého celku Premier League.

Optimismus sálal i z Egypťana Hossama Ghalyho, který se do sestavy Tottenhamu vrátil po měsíční pauze. "Je to skvělé, že jsme zakončili skupinu jako vítězové bez prohry i remízy. Dost to o našem týmu vypovídá, chceme v tom pokračovat a dosáhnout v Poháru UEFA něčeho velkého," zasnil se Ghaly.

Glasgow Rangers umlčeli kritiky

O svém soupeři pro jarní pokračování soutěže mohl už tři týdny přemýšlet i trenér Glasgow Rangers Paul Le Guen. Skotský tým sice teď žije nedělním derby proti svému nesmiřitelnému rivalovi Celtiku, ale ve čtvrtek si dal předkrm v podobě výhry nad srbským Partizanem Bělehrad. "Je to skvělý pocit vyhrát skupinu. Můžeme být hodně sebevědomí, ale důležitý bude odpočinek," uvědomuje si Le Guen.

Na začátku podzimu se ocitl pod silnou mediální kritikou, kterou však skvělým představením v evropských klubových soutěžích umlčel. "Myslím si, že jsme nyní lepší, ale to Celtik také. Všichni moji hráči jsou fit, a proto jsem rád, že budu řešit problém, koho z nich mám pro nedělní zápas vybrat," pravil Le Guen.

Trenér Leverkusenu se skoro bál o vítězství

Sladký dárek v podobě postupu si k Vánocům s předstihem nadělil trenér německého Leverkusenu Michael Skibbe. Proti Besiktasi Istanbul mu však srdeční tep několikrát musel vylétnout nahoru, protože jeho svěřenci ne a ne přelstít skvělého Hayeua v hostující brance. "Měli jsme obrovskou smůlu, že jsme se hned na začátku nedostali do vedení. Každý ale musel vidět, že si v tomto zápase jednoznačně jdeme pro výhru," řekl Skibbe.

Mrákoty ho málem přepadly čtvrt hodiny před koncem, kdy Babič nejprve neproměnil penaltu a až z dorážky se prosadil Schneider. "V tu chvíli mi zatrnulo," přiznal Skibbe. "Jsem šťastný, že jsme dosáhli na postup. V bundeslize se nám příliš nedaří. Chtěli jsme proto ukázat, že se s Leverkusenem pořád musí počítat, že tu pořád je. Podle mě jsme si postoupit zasloužili, byl to šťastný konec," radoval se.

Historický večer pro Alkmaar

Fotbalové šílenství zachvátilo po senzačním vítězství na půdě obhájce titulu FC Sevilla nizozemský Alkmaar. Holandské noviny označily nečekaný triumf za historický večer, deník De Telegraaf výsledek 2:1 označil za "Zázrak v Seville".

Trenér druhého celku nizozemské ligové soutěže Louis Van Gaal má za sebou již mnoho trenérských úspěchů, přesto po čtvrtečním představení svých svěřenců neskrýval nadšení. "Jak jste mohli vidět i nejlepší týmy vždycky nevyhrají. My jsme sice začali výkonem pod svými možnostmi, ale ukázali jsme velkou psychickou sílu zlomit nepříznivý stav. Bylo to strhující," zářil Van Gaal po výhře, která jeho týmu zajistila prvenství ve skupině C.

Vedle Alkmmaru se na dnešní losování 3. kola ve švýcarském Nyonu těšily i další dva nizozemské týmy Ajax Amsterodam a Feyenoord Rotterdam.

Reklama