Hlavní obsah

V Edenu panuje z losu zklamání. Čekali jsme atraktivnějšího soupeře, shodují se slávisté

Praha
Aktualizováno

Pondělní los ve švýcarském Nyonu bedlivě sledovali. Fotbalisté Slavie napjatě čekali, kdo bude jejich soupeřem v 1. kole play off Evropské ligy. Nakonec se jím stal lídr belgické ligy Genk. „Z losu jsem trochu zklamaný. Čekal jsem atraktivnějšího soupeře,“ přiznal kapitán sešívaných Milan Škoda.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Milan Škoda (vlevo) ze Slavie a Luís Neto ze Zenitu Petrohrad.

Článek

Přáli si giganta. Buď z Itálie nebo z Anglie. Z tohoto hlediska tak pro slávisty los „dobře" nedopadl. „Genk není úplně zvučné jméno. Přece jen jsme chtěli nějakého zvučnějšího soupeře," řekl pro klubový web Josef Hušbauer. „Já jsem z losu zklamaný. Čekal jsem atraktivnějšího soupeře," přiznal na rovinu kapitán Škoda.

To kouč Jindřich Trpišovský jejich slova mírní. „Určitě se neztotožňuji s názory, že je Genk papírově nejslabší tým z losu. Našemu stylu hry by ale mohl vyhovovat."

Za belgickým týmem však v letošní sezoně stojí velmi dobré výsledky. S jedenácti body ovládl skupinu I Evropské ligy. Za svými zády nechal Malmö, Besiktas a norský Sarpsborg 08. Genk také celkem suverénně vévodí domácí lize, ve které prohrál jen jediné z devatenácti utkání. Největší zbraní je útočník Mbwana Samatta z Tanzánie, který vstřelil 21 branek v 28 zápasech.

Vyjádření kouče Genku Philippa Clementa k losu:
"Je mi celkem jedno, proti komu hrajeme. Pozitivní je, že nepojedeme nikam daleko."

Dvojutkání začne 14. února v Edenu, odveta je naplánována o týden později. „Vyřazovací část je vždycky jenom o aktuální formě. Je to trochu jiné než ve skupině. Každá chyba se trestá," uvědomuje si Hušbauer.

Vizitka belgického klubu KRC Genk
Největší úspěchy: 3x mistr ligy (1999, 2002, 2011); 4x vítěz domácího poháru (1998, 2000, 2009, 2013)
Stadion: Luminus Arena (kapacita 21.500 diváků)
Trenér: Philippe Clement
Současné opory: Ruslan Malinovskij, Mbwana Samatta, Leandro Trossard
Zápasy proti českým týmům v evropských pohárech: 2002/03, 3. předkolo LM: Genk - Sparta 2:0 a 2:4
Ostatní: vznikl v roce 1988 sloučením týmů Waterschei a Winterslag, od sezony 1996/97 nepřetržitě působí v nejvyšší soutěži; v posledních letech pravidelně hraje v evropských pohárech, jeho nejlepším výsledkem jsou dvě účasti v hlavní fázi Ligy mistrů a předloňské čtvrtfinále Evropské ligy; do LM Genk poprvé postoupil v roce 2002, kdy v 3. předkole vyřadil díky většímu počtu vstřelených branek na soupeřově hřišti Spartu; za klub hráli i čeští obránci Daniel Pudil a Jakub Brabec, který v současnosti hostuje v Rizesporu; v předchozí sezoně byl Genk v lize až pátý, aktuálně vede tabulku.
Kdo postoupí z 1. kola play off Evropské ligy?
Slavia Praha
64,3 %
Genk
35,7 %
Celkem hlasovalo 9576 čtenářů.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen