Hlavní obsah

Slavia i Plzeň jsou doma favorité, na postup ale nedosáhnou, tuší bookmakeři

Praha

Pohárové jaro startuje i na české půdě. Fotbalisté Slavie se v úvodním duelu play off Evropské ligy představí doma proti Genku a podle bookmakerů (2,5:1) i sázkařů (75 %) by v Edenu měli zvítězit. V podobné situaci je i Plzeň, která ve Štruncových sadech přivítá Dinamo Záhřeb. Také Viktoria by v řeči kurzů (2,4:1) i podle samotných sázkařů (60 %) měla sahat po vítězství. Pohárová matematika je nicméně neúprosná, v otázce postupu už vyhlídky českých klubů tak optimistické zdaleka nejsou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Michael Ngadeu během tréninku před utkáním s Genkem.

Článek

Genk, aktuálně jasný lídr belgické ligy, je v otázce postupu papírovým favoritem (1,62:1) a podobně duel vidí i sázkaři, když na postup Slavie do dalšího kola směřuje pouze 15 % sázek.

Ani v případě Viktorie nejsou postupové vyhlídky kdovíjaké. Záhřeb vede chorvatskou ligu doslova o parník, ve 20 zápasech prohrál jediný, na jeho postup je tak kurz 1,65:1, postup Plzně na tiketu preferuje pouhých 10 % sázkařů.

„České kluby na úvod vyřazovací části Evropské ligy schytaly méně atraktivní, zato hodně houževnaté soupeře. Záhřeb ve skupině ani jednou neprohrál, dokázal zvítězit na hřišti Anderlechtu, doma nařezal 4:1 Fenerbahce. Plzeň nemusí být favorit na postup ani v případě domácího vítězství, protože Záhřeb je fotbalový svět sám pro sebe. Trošku hratelnější je podle mě přece jenom Genk. Belgičané vynikají hlavně v ofenzivě, o případném úspěchu tak rozhodne kvalitní defenziva Slavie," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Genk je ofenzivně velmi nebezpečný

Sešívaní jsou obezřetní. V prvním duelu s nažhaveným soupeřem potřebují udržet čisté konto.

Hrát dvakrát s Genkem a s Plzní, je náročná trojkombinace, říká trenér SlavieVideo: Sport.cz

„Genk by měl být hratelný soupeř, ale vůbec bych ho nepodceňoval. Technická vybavenost a rychlost práce s míčem budou pro Slavii znamenat problémy. Genk je ofenzivně velmi nebezpečný a případný vstřelený gól na hřišti soupeře může být klíčový. První zápas napoví víc, zatím to vidím na postup Genku," přemítá Karel Brettschneider, bookmaker Chance.

Dinamo suverénně prošlo skupinou

V druhém duelu je pro něj favoritem na postup Dinamo. „Plzeň se sice umí vyhecovat v důležitých zápasech, nicméně otázka je, jestli pro ni nebude důležitější víkendový ligový zápas se Slavií," upozorňuje.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trénink Dinama Záhřeb před úvodním zápasem 2. kola fotbalové Evropské ligy proti Viktorii Plzeň. Zeva Petar Stojanovič, Mislav Oršič, Arijan Ademi a Bruno Petkovič.

„Chorvaté prošli celkem suverénně skupinou a budou chtít na své dobré výkony navázat. Naopak Plzeň nepředvedla v prvním soutěžním zápase po zimní pauze žádný extra výkon, a tak bych volil na tiket neprohru hostů v prvním zápase nebo jejich postup," radí Brettschneider.

Hlavním favoritem na triumf v celé Evropské lize je podle bookmakerů Chelsea s kurzem 5:1, následovaná Arsenalem (6:1) a Neapolí (8:1). Na senzační triumf Slavie je kurz 150:1, na Viktorii pak 160:1.

Reklama

Související témata: