Hlavní obsah

Slávistický debutant únavou nemohl po postupu dojít do šatny: Vyždímal jsem se

Genk

Premiéra jako hrom! Poprvé od zimního příchodu nastoupil Alex Král ve čtvrtek večer na trávníku Genku v základní sestavě fotbalové Slavie. Z debutu při odvetě úvodního kola play off Evropské ligy by se mnohým podlomila kolena. Ale dvacetiletý mladík ustál tlak přetěžkého duelu s přehledem. Dokonce patřil ke klíčovým mužům při vítězství 4:1. „Vlastně jsem ani nebyl nervózní. Děsně jsem se těšil," vyprávěl s úsměvem, když si dostatečně vychutnal radost z postupu týmu do osmifinále soutěže.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Slávista Alex Král (vepředu) a Bryan Heynen z Genku.

Článek

Slavia byla po bezbrankové remíze v domácím vzájemném duelu a následné prohře v Plzni pod velkým tlakem. Byl jste z premiéry v základní sestavě zrovna v Genku nervózní?

Ne. Těšil jsem se a maximálně si utkání užil. Já byl tak natěšený, že se mi ani nechtělo čekat celý čtvrtek až do večera a nejraději bych šel na trávník už ve tři odpoledne. Tlak byl sice obrovský, ale podle mého jsme měli výhodnou pozici.

Povzbuzovali vás starší spoluhráči s blížícím se začátkem utkání?

Už ve čtvrtek dopoledne bylo cítit, že nám, kteří jdeme do utkání od první minuty poprvé, kluci důvěřují a podporují nás.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Slávista Vladimír Coufal hlavou dává vyrovnávací branku v Genku.

Co jste si říkal, když jste během předzápasové přípravy slyšel od trenéra sestavu pro duel v Genku plnou neokoukaných jmen?

Trenér chtěl udělat změnu. Každého z nově zařazených kluků nominace vyhecovala a nechal na hřišti všechno.

Je velkou výhodou klubu, když má pro skládání sestavy tolik možností jako aktuálně Slavia?

Obrovskou! Při obrovské konkurenci mají tréninky určitou intenzitu. Každý hraje o místo. Ale i tak je tu fantastická parta. A proto se nám mimořádně daří.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Ibrahim-Benjamin Traoré ze Slavie pohodlně poslal míč do sítě a mohl se radovat.

Ve třech předešlých zápasech jste do hry naskočil z lavičky náhradníků, nyní jste odehrál skvěle celé utkání. Dokázal jste si představit při zimním příchodu do Slavie, že záhy dostanete tak velký prostor?

Nečekal jsem, že bych mohl jít do základní sestavy tak brzy, a ještě navíc v Evropské lize. Když jsem naskakoval z lavičky, pár věcí mi na hřišti vyšlo, začal jsem si více věřit. Cítím velkou důvěru i od trenérů. Je jen na mně, jak šanci uchopím.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Sebastien Dewaest (vlevo) z Genku a slávista Jaromir Zmrhal.

Trenér Trpišovský líčil, že po devadesáti minutách v Genku jste vyčerpáním téměř nemohl dojít do šatny. Hrál jste v kariéře náročnější zápas?

Utkání bylo skutečné hodně náročné, běžecky šlo o obrovskou porci. Vyždímal jsem se. Nevybavuji si, že bych hrál těžší utkání.

Neustále jste dorážel některého ze dvojice klíčových záložníků Genku. Šlo o taktický záměr nenechat je rozehrát?

Ano. Chtěli jsme být blízko středovým hráčům soupeře. Zpočátku se nám to nedařilo. Špatně jsme si Malinovského a Pozuela předávali a dost jsme se naběhali. Ale řekli jsme si k tomu pár věcí se Součkem a Traorém po úvodních minutách přímo na hřišti. Zklidnili jsme se, nehnuli se od nich a nedopřáli jim prostor. To byl klíč k úspěchu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Kapitán Slavie Milan Škoda (vlevo) se raduje po jednom ze svých dvou gólů proti Genku.

Slavia prošla po šestnácti letech do osmifinále soutěže, které se losuje v pátek. Koho z možných protivníků byste si přál?

Chelsea. Neřekl bych, že týmu fandím, ale chtěl bych si proti nim zahrát. Je to velké jméno. Z hlediska fanoušků by bylo super přivítat anglický tým v Edenu.

Reklama

Související témata: