Hlavní obsah

Chelsea - Arsenal 4:1Hořké Čechovo loučení. Finále s Chelsea se proměnilo v tryznu pro něho i Arsenal

MinutaMin. Tým Hráč Akce
49. Giroud 1 : 0
60. Pedro 2 : 0
65. Hazard (penalta) 3 : 0
69. Iwobi 3 : 1
72. Hazard 4 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Hořký a až děsivě smutný konec kariéry zažil český gólman Petr Čech ve finále desátého ročníku Evropské ligy. V Baku se sice do brány Arsenalu postavil a 49 minut držel čisté konto, jenže pak přišla čtvrthodinová smršť jeho bývalého klubu režírovaná výtečným Hazardem. Chelsea během ní nasázela Čechovi čtyři góly, takže finálový duel se proměnil v blamáž Arsenalu. Prohrál 1:4 a jeho naděje, že se konečně dočká evropské trofeje a díky tomu si zahraje v příštím ročníku Champions League, pod ázerbájdžánským nebem pohasly.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Brankář Arsenalu Petr Čech se ohlíží za míčem v bráně ve finále Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Po té ráně se natahoval marně. Giroudova hlavička byla až příliš dobře umístěna, než aby na ni Čech dosáhl. A co víc, balon se ještě odrazil od trávníku, takže český gólman byl bez šance.

Jeho tedy trenér Emery za obdržený gól rozhodně vinit nemohl. To spíš stoper Koscielny zaváhal, když čtyři minuty po přestávce svého krajana Girouda neuhlídal a nechal ho, aby se v pádu vrhnul po centru Emersona.

Foto: Phil Noble, Reuters

Fotbalisté Chelsea slaví vítězství v Evropské lize.

Jedenáct minut a bylo vymalováno

A za jedenáct minut bylo v Baku vymalováno docela. Arsenal si za to mohl sám. Uprostřed hřiště se dožadoval odpískání faulu, což Hazardovi stačilo, aby si pohrál s obránci Gunners a naservíroval Pedrovi přihrávku, kterou španělský legionář pochopitelně zužitkoval.

Rutinérsky, přesnou střelou k opačné tyči Čechovy brány, než kam mířila o chvíli předtím Giroudova hlavička.

Český gólman jen kroutil hlavou. Jako by nevěřil, jaký průběh ostrovní klání po přestávce nabralo. Jako by tušil, že pohromám ještě není konec.

A nebylo.

Hazard, který na rozloučenou s Chelsea řádil a nebyl k zastavení. On to totiž byl, kdo naservíroval Giroudovi další z přihrávek z říše snů a jedinému Angličanovi účinkujícím v ázerbájdžánském finále dvou anglických týmů Maitland-Nielsenovi nezbylo než ho poslat k zemi.

Foto: Phil Noble, Reuters

Petr Čech vyhazuje míč po inkasovaném gólu ve finále Evropské ligy. Hráči Chelsea před ním oslavují.

Hazard završil blamáž

Čech při penaltě zariskoval, skočil k levé tyči, jenže Hazard je příliš velkým rutinérem. Samo sebou že mazácky pálil k tyči opačné.

Iwobi sice přenádhernou trefou zpoza šestnáctky stav zkorigoval a chvilkovou naději vykřesal, jenže Hazarda tím spíše popudil a vyprovokoval.

Tři minuty mu stačily, aby dal čtvrtý gól a dovršil tak blamáž, kterou si Arsenal a Čech s ním musel ve finále prožít.

Celý první poločas, kdy Gunners vzdorovali a Čech dokazoval, jak moc touží loučit se s kariérou ziskem velké trofeje, byl zapomenut. Dva brilantní zákroky českého gólmana také. Nejdřív v 33. minutě, kdy měl naturalizovaný italský Brazilec Emerson první velkou šanci Blues, kterou Čech zlikvidoval, aby si šest minut poté podobně poradil s ránou Girouda.

I Sparta hořce zaplakala

Po změně stran už to byla od Arsenalu jen zmar a bezmoc. Tryzna za další sezonou bez velké trofeje. Za příštím ročníkem Ligy mistrů, který se bude hrát opět bez Kanonýrů.

Foto: Phil Noble, Reuters

Gólman Arsenalu Petr Čech právě inkasoval gól ve finále Evropské ligy od Pedra z Chelsea.

A vlastně i tryzna za Čechovou kariérou, který si takové loučení a odchod ze scény rozhodně nepředstavoval a ani nezasloužil.

Šlo však i o tryznu pro pražskou Spartu doufající, že si v případě triumfu Gunners zahraje přímo ve skupině Evropské ligy. Teď už se musí na Letné smiřovat s tím, že se zrádné kvalifikaci nevyhnou.

Finále fotbalové Evropské ligy v Baku:
Chelsea FC - Arsenal FC 4:1 (0:0)
Branky: 65. z pen. a 72. Hazard, 49. Giroud, 60. Pedro - 69. Iwobi. Rozhodčí: Rocchi - Meli, Manganelli - Orsato (video, všichni Itálie). ŽK: Christensen - Pedro. Diváci: 50 000.
Chelsea: Arrizabalaga - Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Emerson - Kanté, Jorginho, Kovačič (76. Barkley) - Pedro (71. Willian), Giroud, Hazard (89. Zappacosta). Trenér: Sarri.
Arsenal: Čech - Papastathopulos, Koscielny, Monreal (66. Guendouzi) - Maitland-Niles, Torreira (66. Iwobi), Xhaka, Kolašinac - Özil (77. Willock) - Aubameyang, Lacazette. Trenér: Emery.

Reklama

Související témata: