Hlavní obsah

Ve finále Poháru UEFA se utkají Sevilla a Espaňol

PRAHA

Ryze španělským soubojem bude finále fotbalového Poháru UEFA, které se uskuteční 16. května ve skotském Glasgowě. O trofej se střetnou loňský vítěz FC Sevilla, který dvěma brankami dokázal zlikvidovat jednogólovou ztrátu ze hřiště Osasuny Pamplony, a Espaňol Barcelona. Přemožitel pražské Sparty ze základní skupiny potvrdil výhrou 2:1 v Brémách domácí triumf 3:0.

Foto: REUTERS/Marcelo del Pozo

Brazilec Luis Fabiano ze Sevilly oslavuje svou branku proti Osasuně.

Článek

Fotbalisté FC Sevilly mohou dál snít o obhajobě loňského triumfu v Poháru UEFA. Ve čtvrteční odvetě semifinále dokázali svěřenci kouče Juandeho Ramose brankami Luise Fabiana a Renata smazat jednogólovou ztrátu ze hřiště Osasuny Pamplony a po výhře 2:0 postoupili do finále. V něm se střetnou 16. května ve skotském Glasgowě s Espaňolem Barcelona.

Druhý celek Primera División chtěl ve španělském derby s Pamplonou co nejdříve zlikvidovat manko z úvodní duelu, a tak svého soupeře od začátku zatlačit do hluboké defenzivy. Ve 14. minutě se mezi třemi hostující beky probíjel Luis Fabiano, jenž i tentokrát dostal v základní sestavě přednost před Keržakovem, ale zhruba z patnácti metrů přestřelil.

Za pět minut se z úhlu neprosadil Puerta a stejně dopadl po dvaceti minutách agilní Luis Fabiano. Jeho kolegovi z útoku Kanoutému pak za dvě minuty zabránil v nadějné pozici na poslední chvíli bek Osasuny Izquierdo. Sevilla okolo 30. minuty ještě více přidala a přitlačila soupeře k vlastní šestnáctce.

Výsledkem bylo několik závarů a především gól z kopačky neudržitelného Luise Fabiana. Aktivní Brazilec se v pokutovém území zbavil dvou beků a chladnokrevně pod padajícím Ricardem otevřel skóre. V tu chvíli by se prodlužovalo, ale domácí na to nechtěli spoléhat a dál pokračovali v nátlakové hře.

Ve 43. minutě se sice ještě zblízka neujala Kanoutého šance, ovšem osm minut po příchodu fotbalistů z kabin jásali fanoušci Sevilly podruhé. Středopolař Renato zpracoval vzdušný pas od Daniela Alvese a podruhé překonal hostujícího gólmana. Razítko na postup domácích do finále mohl chvíli poté dát Fabiano, ale hlavou těsně minul. Přesto Sevilla náskok uhájila a stále živí naději na obhajobu triumfu, což se zatím v historii Poháru UEFA podařilo jen Realu Madrid.

Espaňol opakování historie nedovolil, Brémy jsou z kola ven 

Po domácím vítězství 3:0 sice hráči Espaňolu v poločase prohrávali 0:1, ale po přestávce výsledek na soupeřově hřišti otočili a vyhráli 2:1. Také proto, že Brémy hrály od 19. minuty bez vyloučeného Kloseho.

Werder měl co dohánět a do soupeře se zakousl hodně vehementně, ale možná s větším odhodláním, než by bylo zdrávo. I proto už brzy viděl útočník Klose žlutou kartu a málokdo v té chvíli tušil, o jak důležitý moment jde.

Ve čtvrté minutě domácí díky Almeidově dobré orientaci vedli 1:0 a zdálo se, že se může opakovat 19 let starý příběh, kdy Espaňol vysoký náskok z prvního duelu promrhal. Jenže hosté pochopili, že jim stačí hrát se zabezpečenou obranou, a když Klose přehnal svou horlivost, musel po druhé žluté kartě předčasně pod sprchy a hostům začala přesilovka.

Do přestávky dokázali Barcelonští odolat dalším domácím atakům a po pauze se jim podařilo svoji početní převahu využít. V rozmezí deseti minut Coro a Lacruz otočili skóre a bylo zřejmé, že o postupujícím je rozhodnuto. Domácí v té chvíli totiž museli pro případný postup nastřílet dalších pět branek a to bylo při rozložení sil na trávníku naprosto vyloučené. Fanoušci Espaňolu tak mohli v hledišti rozjet oslavné ódy.

Semifinále Poháru UEFA:
Werder Brémy - Espaňol Barcelona 1:2
Branky: 4. Almeida - 50. Coro, 60. Lacruz. Rozhodčí: Laeyc - Thoison, Dansault (všichni Fr.). ČK: 19. Klose (Brémy). Diváci: 38 000. První zápas 0:3, postoupil Espaňol.
Brémy: Reinke - Owomoyela (46. Schindler), Naldo, Pasanen, Schulz - Jensen (70. Wome), Frings (75. Baumann), Hunt - Diego - Klose, Almeida.
Espaňol: Iraizoz - Lacruz, Torrejón, Jarque, David García - Zabaleta (65. Martínez), Ito - Coro, Luis García, Riera (71. Rufete) - Tamudo (79. Julián).
FC Sevilla - Osasuna Pamplona 2:0
Branky: 37. Luis Fabiano, 53. Renato. Rozhodčí: Poll - Cann, East (všichni Angl.). Diváci: 45.500. První zápas: 0:1, postoupila Sevilla.
Sevilla: Palop - Daniel Alves, Javi Navarro, Escudé, Puerta - Martí, Poulsen, Renato (88. Aitor Ocio), Adriano (27. Duda) - Luis Fabiano (73. Keržakov), Kanouté.
Pamplona: Ricardo - Izquierdo (83. Muňoz), Cuellar, Cruchaga, Corrales - Juanfran (71. Delporte), Raul García, Nekunam, Puňal (61. Valdo Lopéz), David Lopez - Webo.

Reklama

Související témata: