Hlavní obsah

Pospěcha kapitánská páska nesvazuje, ale cítí velkou zodpovědnost

ODENSE

Při svém příchodu na Letnou před dvěma lety byl Zdeněk Pospěch jen jedním z řady hráčů sparťanského kádru a neměl v něm významnou roli. Postupně se ale pravý letenský bek vypracoval v nepostradatelnou součást týmu a nyní už dokonce navléká kapitánskou pásku. S tou povede tým také do čtvrteční náročné odvety Poháru UEFA v Odense.

Článek

K čestné funkci se přitom Pospěch dostal trochu nečekaně a komplikovaně: Tomáš Řepka má patnáctiměsíční zákaz s páskou nastupovat a jeho dřívější zástupce Pavel Horváth laboruje se zraněním, navíc také on má za sebou disciplinární prohřešek. I tak ale kapitánská funkce odpovídá tomu, jakou dnes už má Pospěchovo slovo v letenské kabině.

"Klidně bych tu pásku i někomu předal, ale mám štěstí, že na to nejsem sám. V kabině je řada starších kluků, ti mi určitě pomohou," uvedl český reprezentant s tím, že si je v každém případě vědom, jakou zodpovědnost díky své roli bude na hřišti mít.

Více se na téma svého kapitánství nechtěl vyjadřovat, nepřipadá si tím důležitější. Spíše se soustředil na čtvrteční zápas v dánském rodišti legendárního pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Žádný z jeho 156 příběhů ale souboj s dánským klubem prý připomínat nebude. "Bude to spíše velká bitva, protože po pražské bezbrankové remíze cítí postupovou šanci oba týmy. Ale my to musíme zvládnout, byla by to vzpruha," uvedl osmadvacetiletý fotbalista.

Aby na sparťanské roky vzpomínal rád, musí letos jeho tým strávit v evropských pohárech více času než pouze dva kvalifikační dvojzápasy s Arsenalem a Odense, s nímž se pere o účast v základní skupině Poháru UEFA.

Čtvrteční úspěch by Spartu povzbudil

"Jde o hodně, ale máme velkou motivaci a musíme v Evropě vydržet celý podzim. Bylo by pak více klidu i na ligové zápasy," mínil Pospěch a připomněl pondělní souboj proti Slavii před vyprodaným domácím stadiónem. "Ani jeden ze zápasů nestavíme výš, ale samozřejmě případný čtvrteční úspěch by nás povzbudil," odhadl přínos pro sparťanské sebevědomí.

Hodně prý Spartě pomohla už nedělní výhra v Jablonci. "Jezdili jsme skutečně nadoraz a tak to musí vypadat i v Odense. Takový zápas tým vždy stmelí," popsal aktuální atmosféru v kabině, která prý nesmí hráče svazovat. "Jde o hodně, ale musíme předvést maximum, co je v nás. Pak bychom se mohli radovat," shrnul realisticky sparťanské naděje na evropském severu.

Reklama

Související témata: