Hlavní obsah

Sparťanská krize pokračuje, na Letné zvítězil Curych

PRAHA

Český mistr vstoupil do úvodního zápasu skupiny E Poháru UEFA slibně. Do vedení ho poslal po Kadlecově centru Slepička. Poté se ale iniciativy chopili hosté. Ještě do poločasu vyrovnal skóre Konde a vítěznou branku švýcarského celku vstřelil po rychlém protiútoku Alphonse. Sparta tak nevstoupila do boje o postup ze skupiny E vydařeně a pokračuje její podzimní mizérie.

Článek

Proti papírově nejslabšímu soupeři skupiny E Poháru UEFA si chtěla Sparta spravit chuť po dosud nevýrazných výkonech v nejvyšší domácí fotbalové lize. Proti švýcarskému mistrovi mohl narozdíl od českých soutěží nastoupit Tomáš Řepka, druhého hříšníka, Martina Abrahama, nepustilo na hřiště zranění. Trenér Michal Bílek nemohl do zápasu počítat ani s dalšími marody. Byli jimi špílmachr Horváth a záložníci Hušek a Kóňa.

Hráče Sparty navíc před zápasem postihla neznámá střevní viróza, kterou se nakazilo čtrnáct hráčů a členů realizačního týmu. Kolář, Kladrubský a Kulič byli dokonce převezeni do nemocnice. Na soupisku tak byli dodatečně povoláni Bohumil Nádeníček a Jan Krob z rezervního týmu.

Sparťané začali své účinkování v základní skupině Poháru UEFA aktivně a během prvních pěti minut svého soupeře zamkli na jeho polovině. První nebezpečnou příležitost si ale vypracovali hosté. Alphonse vybojoval míč v souboji s Kadlecem a přihrál Raffaelovi, který ale zevnitř pokutového území branku Poštulky přestřelil.

Před bránou hostů bylo rušno o chvíli později, když Matušovičova střela prolétla celým pokutovým územím až k na zadní tyči dobíhajícímu Slepičkovi. Jeho střelu vytěsnil brankář Leoni na roh. Sparťanský tlak pokračoval. Ve 22. minutě pohlednou akci po ose Rezek, Kisel, Slepička zakončoval posledně jmenovaný, míč ale špatně trefil.

Hassli byl vyloučen

O dvě minuty později se už sparťané dočkali. Z levé strany zacentroval Kadlec, v malém pokutovém území se k hlavičce prodral Slepička a svou třetí šanci již přetavil v branku. Po inkasovaném gólu se iniciativy ujali hráči švýcarského týmu. V minutě 38. se jim aktivita vyplatila. Ze standardní situace nacentroval míč do vápna Rochat a Konde hlavou vyrovnal na 1:1, což byl i poločasový výsledek.

Druhou půli začali domácí fotbalisté stejně jako tu první - útočně. Do vážného ohrožení Leoniovy branky se ale nedokázali dostat, a tak uhodilo na druhé straně. Z rychlého protiútoku zatáhl míč v 62. minutě Šicháví a přízemním centrem našel ve vápně Alphonse, který poslal Curych do vedení.

V 75. minutě vstoupil na hřiště Eric Hassli. Hned dvě minuty nato však musel hriště opustit, skotský rozhodčí Dougal mu za zákrok na Tomáše Řepku ukázal červenou kartu. Pražský tým tak měl přes deset minut početní výhodu jednoho muže v poli.

Sparťanům se vyrovnat podařilo. Pomezní rozhodčí však zdvihl praporek na znamení ofsajdu, který ale podle všeho nebyl. Libor Došek, a s ním celá Letná, se proto radoval zbytečně. Hráčům Sparty se v konci zápasu již nepodařilo hostujícího brankáře Leoniho ohrozit, a tak si švýcarský celek odvezl z Letné tři body za vítězství 2:1.

Sparta Praha - FC Curych 1:2 (1:1)
Branky: 24. Slepička - 38. Konde, 62. Alphonse. Rozhodčí: Dougal - Andrews, Macaulay (všichni Skot.). ŽK: Limberský, Rezek, Petržela - Rochat, Tihinen. ČK: 79. Hassli (Curych). Diváci: 6007.
Sparta: Poštulka - Limberský (82. Nádeníček), Řepka, Brezinský, Kadlec - Rezek (75. Petržela), Sylvestre, Kisel, Matušovič - Došek, Slepička
Curych: Leoni - Schneider, Stahel, Tihinen, Rochat - Šicháví, Kondé, Abdi, Kollar - Alphonse (87. Lampi, 90. Souza), Raffael (77. Hassli).

Reklama

Související témata: