Hlavní obsah

Liga mistrů by mohla být zrušena, Evropská liga také, připustil šéf UEFA Čeferin

„Letošní ročník Ligy mistrů a Evropské ligy by nemusel mít vítěze. Obě soutěže by mohly být zrušeny,“ připustil první muž evropského fotbalu Aleksander Čeferin v rozhovoru pro německou televizní stanici ZDF nejhorší možný scénář, jaký by mohl pro evropský klubový fotbal nastat. Stalo se tak poprvé, co prezident UEFA podobnou variantu vyřkl.

Foto: Yves Herman, Reuters

Prezident UEFA Aleksander Čeferin připustil v ZDF, že by se Liga mistrů nemusela dohrát.

Článek

Až dosud UEFA nepřipouštěla, že by se prestižní klubové soutěže nedohrály. Vymýšlejí a modelují se různé varianty, objevila se myšlenka, že by se Champions League mohla dohrát turnajovou formou na jednom místě a bez diváků, posouvají se termíny, hledají řešení.

Champions League přitom zatím dospěla pouze do osmifinále a ani to nebylo vzhledem ke koronavirové pandemii dohráno kompletní. Zatímco fotbalisté Paris SG, Atlétika Madrid, Atalanty Bergamo a Lipska si postup do čtvrtfinále už zajistili, čtyři další dvojice odvety sehrát nestihly.

Evropská liga má za sebou dokonce jen první osmifinálové duely, přičemž týmy španělského Getafe a Interu Milán nehrály ani ten první.

„V tuto chvíli toho moc nevíme. Čekáme na další vývoj hrozné situace ve světě, a hlavně v Evropě. Samozřejmě by bylo mnohem lepší hrát zápasy alespoň za zavřenými dveřmi za přítomnosti televize než nehrát vůbec, ale jsme odkázáni na to, co nám úřady v jednotlivých zemích dovolí," mluvil prezident UEFA před kamerami ZDF o červenci a srpnu jako o posledních měsících, kdy by se mohla Liga mistrů a Evropská liga ještě dohrát.

„Pokud by omezení přetrvávala až do září, budeme muset oba soutěžní ročníky zrušit. Nemohou se dohrávat v září nebo říjnu," přiznal Čeferin, že už přemýšlí i o nejčernější variantě pro celý evropských fotbal.

Reklama

Související témata: