Hlavní obsah

Slávisté by rádi o postupu rozhodli už v domácím zápase

PRAHA

Fotbalisty pražské Slavie čeká ve čtvrtek večer úvodní duel 1. kola Poháru UEFA proti rumunskému FC Vaslui. Po nevydařené kvalifikaci o milionářskou Ligu mistrů se sešívaní pokusí probojovat alespoň do základní skupiny chudšího sourozence nejprestižnější klubové soutěže. V Edenu budou chtít svěřenci trenéra Karla Jarolíma zvítězit a udržet čisté konto.

Článek

Slávisté se budou spoléhat opět na precizní defenzivu, která pražský tým v domácích zápasech zdobí. V letošní sezóně ještě diváci v Edenu neviděli branku v síti Slavie a to ani v zápase třetího předkola Ligy mistrů proti italské Fiorentině. „Dodává nám to sebevědomí, ale musíme to potvrdit na hřišti,“ řekl obránce sešívaných Matej Krajčík.

Prolomit obranný val pražského celku se ve čtvrtek od 19:15 pokusí rumunský FC Vaslui, který byl založen teprve v roce 2002 a nejvyšší domácí soutěž hraje poslední tři roky. Za strmým vzestupem balkánského celku stojí podnikatel Adrian Porumboiu, který do klubu investuje nemalé finanční prostředky.

Kluž byla také neznámá...

Vaslui je jedním ze sedmi rumunských vyslanců v letošní pohárové Evropě, což svědčí o kvalitě balkánského fotbalu. „Čeká nás houževnatý a ambiciózní soupeř, který u nás moc známý není, ale to nebyla do úterka ani Kluž,“ poznamenal trenér Slavie Karel Jarolím v narážce na překvapivé vítězství Kluže na půdě italského AS Řím v základní skupině Ligy mistrů.

Sešívaní si chtějí v úvodním duelu vypracovat dostatečný náskok a o postupu rozhodnout již v domácím zápase. Trenér Jarolím se bude muset obejít bez zraněných Šikliče a Šenkeříka. Napak bude moci počítat se službami nejlepšího ligového střelce Tomáš Necida, který měl v minulém týdnu drobné zdravotní problémy, ale v pondělním ligovém duelu proti Jablonci už hrál a dokonce dal dvě branky.

Šmicer začne na lavičce

Připraven je i Vladimír Šmicer, který odehrál poločas v pohárovém utkání v Rakovníku a také několik minut proti Jablonci. V zahajovací sestavě proti Vaslui ale s největší pravděpodobností bude chybět. „Možná se na hřiště dostane, uvidíme jak se bude vyvíjet zápas,“ řekl Jarolím. Šestatřicetiletý Šmicer doufá, že do Edenu přijde hojná divácká návštěva, která vytvoří bouřlivou atmosféru.

Sešívaným se generálka na pohárové utkání vydařila, když v pondělí na svém hřišti porazili Jablonec 2:0 a uštědřili mu první porážku v letošní ligové sezóně. Soupeři sešívaných se v lize dařilo o něco méně. V domácím prostředí totiž svěřenci trenéra Viorela Hiza nestačili na Dinamo Bukurešť a prohráli 1:2.

V brance Vasluie stojí Slovák Kuciak

Na soupisce Vasluie figuruje krom tuzemských fotbalistů také několik cizinců. V brance se představí slovenský brankář Dušan Kuciak, který ještě v dresu slovenské Žiliny vychytal dvě čistá konta v loňském dvojzápase Slavie ve druhém předkole Ligy mistrů. Dále má trenér Hiza k dispozici čtyři Srby, Portugalce, Bulhara, Senegalce, Moldavana a jednoho borce ze Zimbabwe. Pro Vaslui bude zápas v Edenu premiérou v Poháru UEFA, kam se dostali přes Pohár Intertoto, kde vyřadili ázerbajdžánský Neftči Baku a následně také lotyšský Metalurgs Liepaja.

Na zápas, který začíná ve čtvrtek v 19:15 a jako hlavní ho bude řídit sudí Paniašvili z Gruzie, je zatím prodáno 6000 vstupenek.

Pravděpodobné sestavy
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Belaid, Tavares, Švento, Černý - Necid, Toleski.
Vaslui: Kuciak - Buhuš, Munteanu, Canu (Panait), Luz - Genčev, Aliuta, Ljubinkovič, N'Doye - N. Jovanovič, Temwanjera.

Reklama

Související témata: