Hlavní obsah

Žilina prohrála v Poháru UEFA s Hamburkem, Aston Villa porazila Ajax

Ve čtvrtek byla šestnácti zápasy rozehrána hlavní část fotbalového Poháru UEFA. Slovenská Žilina ve slávistické skupině F přivítala bundesligový Hamburk. Vedoucí celek německé ligy byl však nad síly Žiliny, která prohrála 1:2. Ve druhém utkáni Aston Villa porazila Ajax 2:1. Fotbalisté Slavie Praha se v soutěži představí poprvé až 6. listopadu, v úvodní hrací den měli volno.

Článek

Žilina ve slávistické skupině F na Slovensku hostila vedoucí celek německé ligy Hamburk. Za hosty nastoupil v základní sestavě český reprezentační záložník David Jarolím a již po čtvrt hodině hry se mohl radovat z branky. Skóre otevřel hlavou Mladen Petrič, v nastaveném čase prvního poločasu přidal druhý gól Hamburku Chorvat Ivica Olič, který střelou k tyči srazil Žilinu do kolen. Ve druhém poločase se domácím přeci jen podařilo zásluhou českého útočníka Emila Rilkeho snížit, ale to bylo vše.

Druhé utkání skupiny F svedlo celky Aston Villy a Ajaxu Amsterodam. Ostrovní celek se na stadiónu Villa Park ujal vedení po osmi minutách zásluhou přesné hlavičky Laursena. Hosté se branky dočkali ve dvaadvacáté minutě, když se po rohu Emanuelsona prosadil nehlídaný Vermaelen. Anglickému celku se však podařilo vstřelit gól do šatny, když se křížnou střelou trefil Barry. Další gól už diváci neviděli a ze tří bodů se proto radovali domácí.

Francouzský celek Paris Saint Germain se v prvním zápase základní skupiny A představil na půdě bundesligového Schalke 04 a nezačal vůbec šťastně. Již ve 12. minutě si vstřelil vlastní branku Mabiala a poslal domácí celek do vedení. Na 2:0 zvýšil šest minut před poločasem Kuraniy. Třetí branku přidal v 69. Altintop a bylo rozhodnuto. V nastavení už pouze snížil Chantome. Twente porazilo zásluhou branky Dennebooma z úvodu utkání španělský Racing Santander.

Baroš se neprosadil, ale slavil výhru

Milan Baroš odehrál v sestavě Galatasaraye Istanbul proti Olympiakosu Pireus 78 minut, ale střelecky se neprosadil. Zastoupil ho však parťák z útoku a australský reprezentant Kewell, který se trefil ve 25. minutě, čímž rozhodl o osudu utkání. Ve druhém zápase skupiny B uhrála Hertha Berlín bod za remízu 1:1 s Benficou Lisabon. Hosty dostal do vedení v 51. minutě Maria, za domácí vyrovnal čtvrt hodiny před koncem Pantelič.

O výhře dvojnásobného držitele Poháru UEFA Sevilly proti bundesligovému Stuttgartu rozhodly dva zásahy z úvodní čtvrthodiny zápasu. První se do listiny střelců zapsal v 15. minutě Romarič, jenž střelu z přímého kopu namířil přímo do pravého horního rohu branky. O minutu později se trefil hlavou Renato a uzavřel na konečných 2:0.

Partizan Bělehrad na své půdě nestačil na italskou Sampdorii Janov a podlehl jí 1:2. První gól utkání vstřelil po dvaceti minutách hry Bonazzoli. O 14 minut později se podařilo vyrovnat Diarrovi, ale na branku Dessena z 55. minutě už domácí odpovědět nedokázali.

Udine porazilo Tottenham

Italské Udine se proti tápajícímu Tottenhamu Hotspur dostalo do vedení po 24 minutách hry, kdy pokutový kop proměnil Di Natale. Další ranou bylo pro hosty vyloučení O´Hary, který v rozmezí dvou minut viděl dvě žluté a musel předčasně pod sprchy. V 86. minutě dal definitivní podobu výsledku Pepe a Udine tak vyhrálo 2:0.

Dinamo Záhřeb získalo v domácím prostředí tři body proti nizozemskému celku NEC Nijmegen. Skóre otevřel domácí Mandžukič už ve třetí minutě. Vyrovnání přišlo o 20 minut později, když se do vlastní sítě trefil domácí Carlos. O obrat se postaral v 78. minutě Janssen, chvíli na to však vyrovnal Balaban. Definitivní podobu skóre dal šest minut před koncem domácí Vrdoljak a zajistil Dinamu tři body.

AC Milán vyhrál v Heerenveenu

Italský AC Milán rozstřílel nizozemský Heerenveen 3:1. Brankový účet otevřel vlastní brankou domácí Jong-A-Pin, po něm se však už trefovali pouze hráči v červenočerných dresech. Ve 23. minutě se prosadil Gattuso a v 69. kanonýr Inzaghi. V závěru se už pouze podařilo snížit Pranjičovi. Marek Jankulovski se dostal na trávník v 78. minutě. Portugalská Bragga dokázala porazit hostující Portsmouth 3:0. O góly se postarali Aguiar v osmé minutě a po změně stran Cuesta. Třetí branku přidal v závěru Alan.

Dánská Kodaň v základní sestavě s reprezentanty Sionkem a Pospěchem podlehla v domácím prostředí francouzskému St. Etienne 1:3. Za hosty se trefili Gomis, Perrin a Payet, za domácí přesně mířil pouze Santin z penalty. Rosenborg se s Bruggami rozešel bez branek a oba týmy si rozdělily po bodu.

Fotbalisté CSKA Moskva na svém stadiónu přivítali španělské Deportivo a hned od začátku se tlačili do útoku. V 9. minutě se z přímého kopu trefil Dzagoev a za tři minuty přidal další zásah. Po hodině hry přidal třetí branku Vágner Love a rozhodl o vítězství ruského celku 3:0. Nancy po trefách Zerka, Fereta a Heldera porazilo doma nizozemský Feyenord Rotterdam.

1. hrací den Poháru UEFA:
Skupina A:
Schalke - Paris St. Germain 3:1 (2:0)
Branky: 12. vlastní Mabiala, 39. Kuranyi, 69. Altintop - 90.+2 Chantome. Rozhodčí: Rocchi (It.).
Twente - Racing Santander 1:0 (1:0)
Branka: 7. Denneboom. Rozhodčí: Kelly (Ir.).
Skupina B:
Galatasaray Istanbul - Olympiakos Pireus 1:0 (1:0)
Branka: 25. Kewell. Rozhodčí: Hurralde González (Šp.).
Hertha Berlín - Benfica Lisabon 1:1 (0:0)
Branky: 74. Pantelič - 51. Di Maria. Rozhodčí: Allaerts (Belg.).
Skupina C:
Sevilla - Stuttgart 2:0 (2:0)
Branky: 15. Romarič, 16. Renato. Rozhodčí: Suchina (Rus.).
Partizan Bělehrad - Sampdoria Janov 1:2 (1:1)
Branky: 34. Lamina - 20. Bonazzoli, 55. Dessena. Rozhodčí: Batista (Port.).
Skupina D:
Udine - Tottenham 2:0 (1:0)
Branky: 24. Di Natale, 86. Pepe. Rozhodčí: Brych (Něm.). ČK: 57. O'Hara (Tottenham).
Dinamo Záhřeb - NEC Nijmegen 3:2 (1:1)
Branky: 3. Mandžukič, 81. Balaban, 84. Vrdoljak - 24. vlastní Carlos, 78. Janssen. Rozhodčí: Oriechov (Ukr.).
Skupina E:
Heerenveen - AC Milán 1:3 (0:2)
Branky: 86. Pranjič z pen. - 19. vlastní Jong-A-Pin, 23. Gattuso, 69. Inzaghi. Rozhodčí: Santiago (Šp.).
Bragga - Portsmouth 3:0 (1:0)
Branky: 8. Luis Aguiar, 46. Renteria, 87. Alan. Rozhodčí: Ceferin (Slovin.).
Skupina F:
Žilina - Hamburk 1:2 (0:2)
Branky: 69. Rilke - 16. Petrič, 45.+1 Olič. Rozhodčí: Asumaa (Fin.).
Žilina: Perniš - Pekarík, Vomáčka, Piaček (87. Leitner), Tesák - Štrba - Karoglan (66. Rilke), Adauto, Šourek (54. Ďurica), Vladavič - Štyvar.
Hamburk: Rost - Demel, Reinhardt, Mathijsen, Atouba (83. Boateng) - Benjamin, Jarolím, Trochowski - Olič, Guerrero (74. Pitroipa), Petrič.
Aston Villa - Ajax Amsterodam 2:1 (2:1)
Branky: 8. Laursen, 45. Barry - 22. Vermaelen. Rozhodčí: Einwaller (Rak.).
A. Villa: Friedel - L. Young, Cuellar, Laursen, Shorey - Reo-Coker (81. Gardner), Petrov, Barry - Milner, Agbonlahor (90. Davies), A.Young.
Ajax: Vermeer - Silva, Oleguer (78. Van der Wiel), Vermaelen, Emanuelson - Lindgren, Sarpong (55. Cvitanich), Vertonghen - Suarez (60. Leonardo), Gabri - Huntelaar.
Skupina G:
FC Kodaň - St. Etienne 1:3 (0:2)
Branky: 59. Santin z pen. - 2. Gomis, 37. Perrin, 65. Payet. Rozhodčí: Thomson (Skot.).
Rosenborg - Bruggy 0:0
Skupina H:
CSKA Moskva - La Coruňa 3:0 (2:0)
Branky: 9. a 12. Dzagojev, 61. Love. Rozhodčí: Jefet (Izr.).
Nancy - Feyenord Rotterdam 3:0 (0:0)
Branky: 47. Zetka, 53. Feret, 84. Helder. Rozhodčí: Trefoloni (It.).

Reklama

Související témata: