Hlavní obsah

Kývnout České televizi, byli bychom zločinci, říká šéf Slavie Rosen

Milan VlčekSport.cz

Absurdní! Česká televize před sezónou nabídla fotbalové Slavii, že její přenosy v evropských pohárech vysílat bude, ovšem zadarmo. Před čtvrtečním zápasem proti anglické Aston Ville nabídku zvýšila na sumu rovnající se ceně čtyř set vstupenek. Pro Pražany další urážka! "Byli bychom zločinci, kdybychom na takovouto nabídku kývli,“ vysvětlil postoj pražského klubu pro Sport.cz člen představenstva Slavie Tomáš Rosen.

Foto: www.slavia.cz/Martin Malý

Předseda představenstva fotbalové Slavie Praha Tomáš Rosen (vlevo) a trenér sešívaných Karel Jarolím

Článek

Šéf sportovní redakce České televize Otakar Černý se pro Sport.cz vyjádřil, že na zakoupení přenosu sice peníze jsou, ale nikoli v takové výši, v jaké požaduje Slavia...

Nejsme charitativní spolek. Já také nemůžu hráčům namísto výplaty poslat poukázku do kina nebo program České televize. Musím jim dát výplatu, a proto  očekávám adekvátní finanční příjmy. Ať už jde o vstupenky, televizní přenosy, nebo reklamní práva. To je jedna z věcí, které jsme se v porovnání s minulostí snažili narovnat.

Takže jste tvrdí. Alespoň co se prodeje přenosových práv týče!

Slavia je značka, která má svou hodnotu, což se týká samozřejmě i prodeje televizních práv. Kdybyste chtěli fotbalový zápas shlédnout na stadiónu za deset korun, také se tam nedostanete.

Měla být tedy Česká televize při svém vyjednávání velkorysejší?

Česká televize se od komerčních televizí liší tím, že vybírá koncesionářské poplatky. Je veřejnoprávní televizí, jež by měla fotbalovým fanouškům v celé republice pohárový zápas s Aton Villou zprostředkovat. Vždyť Slavia stejně jako Sparta má fanoušky po celé republice.

Ve čtvrtek to nebude poprvé, co čeští televizní diváci pohárovou konfrontaci Slavie neuvidí Stejně tomu bylo i loni...

Když si vzpomenu na zápas loňského 2. předkola Ligy mistrů proti Žilině,  vybaví se mně tisíc korun, které nám Česká televize tehdy za přenos nabídla. Nejdražší lístek stál přitom osm set! Ti lidé prostě nemají soudnost, to byla vyloženě urážka! Kdybychom na nabídku televize přistoupili, počínali bychom si vůči Slavii jako zločinci.

Následné utkání s Ajaxem však už loni televize vysílala... 

Televizní práva jsme tehdy prodali za cenu podstatně nižší kvůli našim sponzorům. Měli totiž pocit, že jsme je o předchozí přenos ochudili. Teď už bychom ale přenos za podobné peníze v žádném případě neprodávali.

To bylo tedy loni. Jaká byla situace před sezónou současnou?

Před letošní sezónou nám šéf sportovní redakce Otakar Černý poslal mail, že Česká televize za přenosy nezaplatí ani korunu, na což jsme dál nereagovali. Přesto jsem se dočetl, že jsme se chovali jako Bayern Mnichov. Absurdní!  Česká televize za rok zinkasuje šest miliard na koncesionářských poplatcích, takže by měla být schopna divákům něco nabídnout. I těm fotbalovým. Zvláště, když Slavia je navíc posledním českým zástupcem v evropských pohárech a když ájem o lístky byl navíc enormní.

Nabídka České televize se nakonc vyšplhala k ceně 320 tisíc korun, což byla částka rovnající se ceně zhruba 400 vstupenek. I to se vám zdálo nedostačující?

Naprosto. Neměli jsme žádné nesmyslné požadavky na několik miliónů, jak někdo tvrdí. Šlo o normální cenu, ale ani tu Česká televize neakceptovala.

Nabídka britské stanice Channel 5, která od Slavie nakonec přenos koupila, byla tedy podstatně vyšší než ta, jež přišla od České televize?

Pohybovala se samozřejmě v úplně jiných dimenzích, což je samozřejmé. I když hrajeme s mužstvy z Nizozemska nebo Belgie, dostáváme zcela jiné nabídky, než s jakými přichází pan Černý.

Reklama