Hlavní obsah

Šachtar - Basilej 4:1Sparta může pomalu slavit! Šachtar je po kanonádě v semifinále EL, postupuje také Sevilla

Aktualizováno

Rekordmani Evropské ligy FC Sevilla postoupili do semifinále druhé nejprestižnější pohárové soutěže, když vydřeli výhru 1:0 nad anglickým Wolverhampton. Brankář Tomáš Vaclík zůstal jen na lavičce náhradníků Sevilly. V semifinále EL je i Šachtar Doněck, který vyhrál nad Basilejí 4:1. Výsledky potěšily také pražskou Spartu. Ta by měla v příštím ročníku hrát přímo základní skupinu Evropské ligy, neboť všichni čtyři semifinalisté již mají jistou účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Posun vítěze Českého poháru, který měl původně začít v třetím předkole, ještě musí potvrdit UEFA.

Foto: Wolgang Rattay, ČTK/AP

Fotbalisté Šachtaru Doněck se radují. Ve čtvrtfinále Evropské ligy vyhráli vysoko nad Basilejí.

Článek

Sevilla je s pěti tituly nejúspěšnějším týmem Evropské ligy a jeho předchůdce Poháru UEFA, loni vypadla nečekaně už v osmifinále s pražskou Slavií. Tentokrát ale už je mezi čtyřmi nejlepšími celky této pohárové soutěže.

Španělský tým totiž vydřel výhru nad sedmým celkem uplynulého ročníku Premier League Wolverhamptonem. Ten mohl jít do vedení ve 13. minutě, ale Jimenez neproměnil penaltu. Duel nakonec rozhodl ve prospěch Sevilly nechytatelnou hlavičkou pár minut před koncem Ocampos. Sevilla se v semifinále utká s Manchesterem United.

Druhé úterní čtvrtfinále mezi Šachtarem Doněck a Basilejí bylo v Gelsenkirchenu jasnou záležitostí ukrajinského celku. Už po necelých dvou minutách poslal Doněck do vedení po rohovém kopu Moraies. Ještě do přestávky zvýšil náskok ukrajinského celku tečovanou střelou Taison.

Ještě více klidu měl Doněck poté, co v 75. minutě proměnil penaltu Alan Patrick. Brankové hody pokračovaly i v závěru. Dodo navýšil náskok na 4:0, ale jako poslední se radovali hráči švýcarského celku. V nastavení korigoval porážku na konečných 1:4 Van Wolfswinkel. Šachtar se v semifinále utká s Interem Milán.

Semifinále mezi Sevillou a Manchesterem je na programu v neděli, druhá dvojice se představí v pondělí. Play off se na neutrálních hřištích v Německu hraje kvůli skluzu zaviněnému koronavirovou pauzou jen na jeden zápas.

Evropská liga
Čtvrtfinále:
Wolves - Sevilla 0:1
Branka: 88. Ocampos.
Šachtar - Basilej 4:1
Branky: 2. Moraes. 22. Taison, 75. z pen. Alan Patrick, 88. Dodo - 90.+2 Van Wolfswinkel.

Reklama