Hlavní obsah

Sparta trénovala, Hubník se Zemanem se ale na ostatní v Eindhovenu jen dívali

EINDHOVEN

Pravděpodobnost, že se dva zranění sparťanští fotbalisté Roman Hubník a Martin Zeman ve čtvrtečním večeru v dresu letenského týmu v pátém díle Evropské ligy přece jen objeví, vypadá hodně mizivě. „Je to špatné,“ přiznával zkormouceně po středečním tréninku na stadiónu PSV Eindhoven trenér Sparty Jozef Chovanec. Žádný div, protože jejich absence by znamenala citelný zásah do stabilizované sestavy Pražanů...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec sleduje hráče na tréninku.

Článek

I Hubník se Zemanem původně pod reflektory Philips stadiónu k středečnímu večernímu tréninku vyběhnout měli, nakonec je ale bolestivé zranění na trávník vůbec nepustilo, takže se usadili jen na tribunu. „Nakopnutý nárt bolí. A hodně,“ přiznával Roman Hubník.

„Vypadá to s nimi opravdu špatně. Před zápasem uvidíme,“ křesal alespoň jiskřičku naděje Jozef Chovanec, jenž se pomalu po dvaceti letech vrátil na stadión, kde sám jako hráč působil. Ale že by na své svěřence apeloval, že musí ve čtvrtek večer proti Eindhovenu bojovat i za něho? Že by je nabádal, že mu nesmí proti jeho bývalému klubu udělat ostudu?

Nejde o Chovance, ale o Spartu, namítal trenér

„Ten zápas není o Chovancovi. Ve čtvrtek v Eindhovenu hraje Sparta, která se bude chtít prezentovat v tom nejlepším světle. Na evropské scéně, proti výbornému soupeři a na nádherném stadiónu k tomu bude mít báječnou příležitost,“ vyvlékl se diplomaticky z reminiscencí na minulost, i když na něm bylo na každém kroku vidět, jak si návrat užívá. Z každého pohledu, setkání se starými známými, klábosení i objetí s lidmi, které v klubu jako hráč zažil.

„Je jich tady pořád spousta,“ usmíval se na své staré známé v tiskovém salónku nesoucím jméno Ronalda, který barvy Eindhovenu rovněž oblékal. „A mimochodem - v hotelu, kde teď sídlím s mužstvem, jsem před dvaceti lety bydlel půldruhého měsíce s rodinou, než jsme dostali v Eindhovenu byt,“ připomínal Chovanec.

Inspirace od rotterdamské jmenovkyně

Na čtvrteční večerní zápas Evropské ligy s PSV Eindhoven však myslel samozřejmě daleko víc než na svou hráčskou minulost. „Viděl jsem poslední zápas naší rotterdamské jmenovkyně s Endhovenem a myslím, že se můžeme v mnohém inspirovat. V odvaze a aktivitě, s níž si Sparta počínala, tedy určitě.  Ale takové chyby, jaké vyprodukovala ona a po nichž 2:3 prohrála, si musíme odpustit,“ shrnoval poznatky z páteční špionáže v Rottterdamu a kvitoval, jak moc se jeho svěřenci na pátý díl Evropské ligy těší.

Wilfried s červenými tkaničkami

Bony Wilfried možná nejvíc ze všech... Jednak proto, že on byl v prvním duelu na Letné tím nešťastníkem, po jehož zákroku nařídil sudí v nastaveném čase hodně spornou penaltu, z níž  Reis vyrovnával na 2:2, jednak proto, že do odvety vyrukuje s červenými tkaničkami v kopačkách symbolizujícími projekt boje proti AIDS v afrických zemích.

„Jako první je měl v kopačkách Drogba a dal Arsenalu dva góly. Zkusím to jako on, budu pracovat,“ sliboval sparťanský útočník Wilfried před čtvrtečním zápasem.

Reklama

Související témata: