Hlavní obsah

Spartě půjde proti Kodani o všechno. O úspěch, renomé i devět miliónů

PRAHA

V sázce je všechno. Úspěch, renomé i pomalu devět miliónů, jež se budou ve středečním večeru válet na letenském trávníku. Anebo přesněji 3,6 miliónu za výhru nad Kodaní a dalších 5,2 miliónu za postup mezi dvaatřicet nejlepších týmů Evropské ligy. Na fotbalistech Sparty v konfrontaci s Kodaní bude, aby je v nejdůležitějším zápase podzimu zvedli a tažení základní skupinou Evropské ligy završili postupem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalista Sparty Bony Wilfried na tréninku před utkáním Evropské ligy proti Kodani

Článek

Žádné kalkuly či spekulace neexistují, různé postupové varianty už teprve ne. Sparta nemá v posledním dějství základní skupiny Evropské ligy na vybranou. Pokud se chce mezi dvaatřicet nejlepších týmů dostat a na jaře v druhém nejprestižnějším klubové soutěži starého kontinentu dál účinkovat, musí FC Kodaň bezpodmínečně porazit.

Chovanec: Řepku jsme schopni nahradit

Remíza by ji totiž vyšachovala ze hry, neboť nerozhodný výsledek by nahrál Dánům, kteří by v tom případě postoupili společně s Eindhovenem. Jde tudíž o všechno, ale ani za této konstelace nevypsala letenská generalita žádné mimořádné motivační prémie.

A to přesto, že její mužstvo nastoupí k rozhodujícímu duelu oslabeno o nešťastníka Tomáše Řepku. Ten si totiž dal v předchozím utkání před dvěma týdny v Nizozemsku nejen vlastní gól, ale vykoledoval si i žlutou kartu, takže hrát nesmí.

Fotbalista Sparty Václav Kadlec na tréninku před utkáním Evropské ligy proti Kodanifoto: Právo/Milan Malíček

„Pokud na hřišti chybí někdo ze základní jedenáctky, vždy to představuje problém. Jsem ale přesvědčen, že Tomáše v domácím prostředí a s podporou fanoušků, kteří při nás budou stát, budeme schopni nahradit,“ netají se trenér Jozef Chovanec vírou, že jeho tým poslední utkání zvládne a do jarních bojů postoupí.

Jarní účinkování prioritou pro celou Letnou

A to i přesto, že od posledního soutěžního zápasu Pražanů uběhlo už pomalu čtrnáct dnů, což představuje přece jen značný handicap. „Samozřejmě že by bylo lepší pokračovat v pravidelném zápasovém rytmu, ale je na nás, abychom se s tímto problémem vyrovnali. Vždyť se nám nabízí možnost účinkovat i na jaře v Evropské lize, což by mělo představovat prioritu ve veškerém myšlení hráčů. Věřím, že tomu tak ve večerním zápase s Kodaní bude a že jsme na tento duel nachystáni skutečně stoprocentně,“ doufá letenský kouč, že se mu splní i druhé přání, s nímž si po rozlosování skupiny pohrával.

Zápas Sparty s Kodaní začíná ve středu na Letné od 21:05 a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

„Po losování jsem tajně doufal, že v posledním zápase budeme hrát o postup ze skupiny. Ta chvíle je teď tady. Všichni jsme natěšení, všichni věříme, že úkol zvládneme a zápas pro nás dobře dopadne. Trenéři, stejně jako hráči,“ svěřoval se Jozef Chovanec, který bude mít až na Řepku k dispozici kompletní kádr. „Zdravotní stav některých hráčů mě sice trochu omezuje, ale doufám, že nikoliv natolik, abych nemohl postavit nejsilnější sestavu,“ tajil, jak na tom jeho svěřenci jsou.

Tomáš bude chybět, myslí si Pospěch

Dánský tým, jehož barvy oblékají čeští legionáři Zdeněk Pospěch a Libor Sionko, je pochopitelně ve výhodě. Nejenže mu stačí k postupu uhrát na Letné remízu, ale navíc proti sobě bude mít Spartu citelně oslabenou o distancovaného Řepku.

„Tomáš bude Spartě určitě chybět, stojí na něm celá letenská defenzíva. Mají však široký kádr, takže si s tím poradí,“ prohlásil šalamounsky Pospěch, jenž by se měl barvách FC Kodaň objevit.

Fotbalisté FC Kodaň Zdeněk Pospěch (vpravo) a Libor Sionkofoto: Právo/Milan Malíček

Ostatně, i norský kouč  v dánských službách Stale Solbakken na rovinu prohlásil: „Hrát bude jen jeden z Čechů.“  Samozřejmě měl na mysli Pospěcha, neboť Sionko v posledních měsících upadl u trenéra v nelibost. „Oba soupeři se během Evropské ligy dostatečně poznali, takže šance na postup jsou 50:50,“ dodával Solbakken, ale z podtextu jeho slov bylo cítit, že svému mužstvu samozřejmě věří.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články