Hlavní obsah

Jsme tam! zaburácelo Letnou. Sparta je ve skupině Evropské ligy, dostala zvací dopis

Praha
Aktualizováno

Krachů v předkolech už bylo dost. Letos se jim fikaně vyhnou. Fotbalisté Sparty si na podzim zahrají základní skupinu Evropské ligy. Pražský klub na svém webu avizuje, že mu účast v hlavní fázi potvrdila UEFA. Letenští tak mají konečně černé na bílém, že jsou jistým účastníkem skupinové fáze. Po třech letech, kdy vypadli hned v předkolech, tedy díky vítězství v MOL Cupu znovu stráví celý podzim v Evropě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty slaví Vindheimův gól v Brně. A teď mohou juchat i nad postupem do Evropské ligy.

Článek

Třikrát v řadě ztroskotali hned na samém startu a nikam se nedostali. Letos jim skupinová fáze Evropské ligy díky přesunům klubů v předkolech Ligy mistrů a příznivé shodě výsledků spadl do klína, aniž museli v předkolech kopnout do míče.

„Podle pravidel UEFA nás mohou o účasti ve skupině informovat až po skončení aktuálního ročníku. Čekáme tedy na konec pohárové sezony. Věříme, že pak nám dopis dorazí a potěší nás," avizoval minulý týden generální ředitel František Čupr, proč musí být Sparta trpělivá.

Potvrzení oznámila až během dneška. Jistotu postupu jí dalo vítězství Sevilly v Evropské lize. Vaclíkův tým si totiž zároveň z ligy zajistil postup přímo do Ligy mistrů. Místo Sevilly v Lize mistrů, které získala díky Evropské lize, tak připadlo klubu Stade Rennes. A původní pozici francouzského týmu v Evropské lize přebírá právě Sparta.

Start v hlavní soutěži představuje zisk přibližně 70 milionů korun. Los základní skupiny Evropské ligy pro sezonu 2020/21 se uskuteční 2. října v Aténách.

Nejlepšího výsledku v novém formátu Evropské ligy dosáhla Sparta v ročníku 2015/16, kdy ve čtvrtfinále nestačila na Villarreal. V následující sezoně Pražané také postoupili ze skupiny, ale vypadli v úvodním jarním vyřazovacím kole s Rostovem.

Z českých zástupců má podzimní skupinu EL jistou také pražská Slavia. Úřadující ligoví šampioni si ale mohou podruhé za sebou vybojovat účast v prestižní Champions League, pokud uspějí v závěrečném play off. Při losu budou nasazeni.

Program základních skupin EL:
1. kolo: 22. října
2. kolo: 29. října
3. kolo: 5. listopadu
4. kolo: 26. listopadu
5. kolo: 3. prosince
6. kolo: 10. prosince
Zápasy budou vždy začínat v 18:55 a 21:00.

Reklama

Související témata: