Hlavní obsah

Česku zatím patří poslední příčka v Evropě! Podještědské rivaly spojuje boj za národní koeficient

Kromě postupu chtějí podještědští rivalové zároveň pomoci ze dna národnímu koeficientu! Liberec s Jabloncem ve čtvrtek jako jediní čeští zástupci zasáhnou v tomto týdnu do fotbalových evropských pohárů. Slovan v 18:00 ve 2. předkole Evropské ligy na hřišti litevského FK Riteriai, jeho podještědský rival ve stejné fázi o necelé tři hodiny později v Dunajské Strede.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost hráčů Jablonce z gólu.

Článek

Druhé předkolo se hraje na jediný zápas. Oba rivalové se představí venku.

„Jsme s Jabloncem konkurenti. Derby je na ostří nože a nemáme se rádi, ale teď mu přeji, aby došel co nejdál a koeficient začal opět růst. Nyní se propadáme, a když to tak bude pokračovat, může nám ubýt jeden účastník a můžeme hrát jen o čtyři pohárová místa," naznačuje důležitost úspěchu liberecký kouč Pavel Hoftych.

V případě postupu Jablonec s Libercem vylepší postavení Česka v žebříčku národních koeficientů, kde je zatím tuzemsko na nelichotivém posledním místě v Evropě.

„Každý chceme pomoci i českému fotbalu a uděláme po to maximum," slibuje liberecký gólman Filip Nguyen.

Rychlé vyřazení by znamenalo komplikace

Aktuální žebříček zkresluje fakt, že se hraje jen na jeden duel a zatím se v pohárech představila jen Plzeň, která vydolovala půl bodu (v předkolech má každý bod získaný na hřišti poloviční hodnotu) za remízu 1:1 v normální hrací době na hřišti Alkmaaru v předkole Ligy mistrů. Jelikož se číslo ještě dělí pěti, tedy počtem českých zástupců v pohárech, jedna desetina bodu znamená prozatímní 55. místo... Nejrychlejší možné vyřazení obou severočeských celků by však znamenalo komplikace.

„Všichni si uvědomujeme, že hrajeme i o svou budoucnost. Čím lepší koeficient, tím snáz se pak budeme moct dostávat do pohárů. V dalším kole už budeme třeba nenasazení, což znamená těžší a těžší soupeře, přes které se hůř do pohárů dostává," uvědomuje si Nguyen.

Jablonec by rád přispěl do koeficientu poté, kdy před rokem nečekaně vypadl s outsiderem Pjunikem Jerevan. „Určitě chceme napravit minulý rok, neboť to byla malá tragédie. Chtěli jsme postoupit, ale prohrálo se. Když to nyní pokazíme, jedeme domů bez postupu. Musíme dát do zápasu vše a vyhrát, možnost nápravy už nemáme," dobře ví jablonecký záložník Jakub Považanec.

Posunou podještědské kluby národní koeficient výš?

Reklama

Související témata: