Hlavní obsah

Arsenal, Tottenham, AS Řím! Pražská S ve druhém koši, Liberec ve čtvrtém

Praha
Aktualizováno

Plzeň s Jabloncem mohou litovat. Předkola se stala jejich konečnou. Na páteční los základních skupin fotbalové Evropské ligy se těší trojlístek českých zástupců. Sparta se Slavií budou podle klubových koeficientů nasazeny do druhého koše, Liberec do čtvrtého. Na české stadiony mohou přijet favorité kalibru Arsenalu, Tottenhamu, AS Řím, Neapole či Benfiky Lisabon.

Foto: Peter Byrne, Reuters

Fotbalisté Arsenalu se radují z postupu přes Liverpool.

Článek

Až těsně před čtvrteční půlnocí bylo obsazení čtyř výkonnostních losovacích košů kompletní. Fotbalisté AC Milán postoupili do skupinové fáze Evropské ligy přes Rio Ave v hektickém penaltovém rozstřelu. Po prodloužení byl stav 2:2, ve 12. sérii rozhodl Simon Kjaer, takže konečný stav na penalty je 8:9.

Spartě a Slavii nakonec nechybělo mnoho, aby se před losem ve švýcarském Nyonu dostaly do nejsilnějšího prvního koše. Pražští rivalové jsou v těsném závěsu na druhém a třetím místě z 12 týmů druhého koše.

Vyhnou se tak Dinamu Záhřeb, Leicesteru, Vrbovu Ludogorci Razgrad či Kangově Crvene Zvezdě Bělehrad. Liberec zase nemůže dostat Poznaň se záložníkem Janem Sýkorou či Omonii Nikósie s českou dvojicí Jan Lecjaks a Michael Lüftner.

Všechny tři české kluby mohou narazit na papírově nejtěžší soupeře z prvního koše. Dostat mohou například anglické velkokluby Arsenal a Tottenham, italské celky AS Řím a Neapol či německý Leverkusen s českým útočníkem Patrikem Schickem. Ze třetího koše jim pak los může přisoudit AC Milán s hvězdným útočníkem Zlatanem Ibrahimovicem nebo Hoffenheim s českým obráncem Pavlem Kadeřábkem.

Plzeň ve čtvrtek prohrála v Izraeli s Hapoelem Beer Ševa 0:1 a v pohárech končí. Český fotbal tak nevyužil šanci mít ve skupinách poprvé v historii čtyři týmy, tři zástupci jsou vyrovnáním maxima.

Los v Nyonu začne dnes ve 13:00.

Nasazení pro los základních skupin fotbalové Evropské ligy:
1. koš:
Arsenal, Tottenham, AS Řím, Neapol, Benfica Lisabon, Leverkusen, Villarreal, CSKA Moskva, Braga, Gent, PSV Eindhoven, Celtic Glasgow.
2. koš:
Dinamo Záhřeb, Sparta Praha, Slavia Praha, Ludogorec Razgrad, Young Boys Bern, Crvena Zvezda Bělehrad, Rapid Vídeň, Leicester, PAOK Soluň, Karabach, Lutych, San Sebastian.
3. koš:
Granada, AC Milán, Alkmaar, Feyenoord Rotterdam, AEK Atény, Maccabi Tel Aviv, Glasgow Rangers, Molde, Hoffenheim, LASK Linec, Beer Ševa, Luhansk.
4. koš:
Kluž, Lille, Nice, Rijeka, Dundalk, Liberec, Antverpy, Poznaň, Sivasspor, Wolsberger, Omonia Nikósie, CSKA Sofia.

Reklama

Související témata: