Hlavní obsah

Letenské borce sledovalo 23 skautů, o Bonym a spol. však Sparta zatím nejedná

PRAHA

Nejlukrativnější Liga mistrů to sice není, přesto fotbalová Sparta i v Evropské lize za podzim vydělala sympatických 95 miliónů korun. A je dost možné, že během zimy k nim přidá další velkou sumu za prodej některé ze svých opor. „Stále platí, že žádnou oficiální nabídku zatím nemáme, s nikým nejednáme. Třeba Kucky a Wilfrieda si však ceníme na víc než 60 miliónů korun,“ avizuje kouč Jozef Chovanec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zůstaň ještě ve Spartě, radí Tomáš Řepka parťákovi Bony Wilfriedovi. Odolá kanonýr všem nabídkám?

Článek

Hned třiadvacet zahraničních klubů v čele s Liverpoolem, Schalke, AC Milán či Dortmundem nahlásilo své skauty, kteří na Letné usedli, aby sledovali zápas Sparty s CSKA Moskva. Na postupu do jarních bojů Evropské ligy český mistr rozhodně neprodělá, zájem o jeho fotbalisty patřičně stoupl.

„Všechno to jsou spíš šumy a spekulace. Očekáváme, že se nějací zájemci ozvou, ale zatím opravdu žádnou oficiální nabídku nemáme, takže není o čem jednat,“ ujišťuje kouč a generální sportovní manažer klubu Jozef Chovanec.

Šedesát miliónů za největší hvězdy je málo

Nejvíc by měli být v kursu Wilfried a Kucka. Prvně jmenovaný prý zaujal hlavně Francouze, pro druhého se rýsují možnosti v Itálii a Anglii. Kolik si za ně Sparta řekne? „Spekulativní otázka. Žádnou hranici nemáme určenou, očekával bych, že částku jako první vysloví případný zájemce. Pokud však jde o Kucku a Wilfrieda, ceníme si jich určitě na víc než 60 miliónů korun, o nichž se občas píše,“ naznačuje Chovanec.

Sparťan Juraj Kucka (vlevo) se předvedl i v Palermu, takže v Itálii je o něj zájem...foto: ČTK/AP/Alessandro Fucarini

Jisté je, že Sparta nemůže prodat dalšího afrického bombarďáka Kweukeho. „Leo nám nepatří, hostuje u nás z Dunajské Stredy. O jeho budoucnosti se budeme muset dohodnout s jejich majitelem, který žije v Íránu. Ale opci na přestup máme,“ připomíná kouč.

Na cestě jsou další dva mladíci z Pobřeží slonoviny

Wilfried by měl od jara dostat ve Spartě další dva krajany z Pobřeží slonoviny, kteří už v minulých dnech v Praze trénovali. Jde však o mladé hráče do juniorky. „Pokud jde o posily pro áčko, některé hráče máme rozdělané už minimálně půl roku a byl bych rád, abychom dva, tři dotáhli do začátku přípravy. Bude krátká, protože už 17. února rovnou skočíme do prvního zápasu Evropské ligy,“ nastínil Chovanec.

O Leonardu Kweukem bude rozhodovat majitel Dunajské Stedy žijící v Íránu...foto: Právo/Milan Malíček

Na jaře čeká Pražany méně zápasů než na podzim, proto kádr prvního týmu početně zredukují. Dá se očekávat, že třeba Vachoušek se vrátí do Teplic. „Nejdřív si s ním musím promluvit. Štěpán do mužstva zapadl, s jeho přístupem jsem byl absolutně spokojený. Moc toho neodehrál, protože pak jsme se rozjeli a nebyl důvod do sestavy sahat,“ říká kouč.

Letenský šéf ujišťuje, že jeho klub nepotřebuje prodávat hráče za každou cenu. Na druhou stranu však vydělané peníze neinvestuje pouze do ligového kádru. „Sparta je velký klub a peníze si netiskneme, takže musíme myslet i na vylepšení podmínek pro všechny ostatní naše týmy. Nejsme však rozhodně v situaci, kdy bychom museli hráče nabízet jako na tržišti! Při každé nabídce budeme citlivě zvažovat, zda máme za takovou oporu náhradu,“ slibuje Chovanec.

Reklama