Hlavní obsah

Táta ho naučil fandit Liverpoolu, teď se Vacek pokusí Reds poškádlit

LIVERPOOL

Těsně před koncem prvního zápasu v Praze mohl dát gól, na který by do konce života nezapomněl. Letenský universál středu pole Kamil Vacek (23) však Reinovu branku těsně minul, a tak si Sparta do odvety šestnáctifinále Evropské ligy přivezla do Liverpoolu remízu 0:0 z domácího zápasu. „Nevadí, užijeme si i odvety. Zatím to tady znám jen z televize,“ těšil se záložník, když při středečním tréninku vstupoval na posvátný Anfield.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Kamil Vacek (vlevo) střílí přes Joe Colea z Liverpoolu.

Článek

Skutečné Vánoce měl loni o pár dnů dříve než obvykle. Když pohárový los přiřkl fotbalistům Sparty legendární Liverpool, nemohl už Kamil Vacek dostat žádný lepší dárek. „Tak to je fantazie. Táta vždycky hrozně fandil Liverpoolu a já to po něm odmalička zdědil. Je to můj vysněný soupeř,“ jásal.

Nadšení ostatně upřímný mladík neskrývá ani v Liverpoolu, když má první zápas s velkým soupeřem na Letné za sebou. „Už v tunelu před domácím utkáním jsme po hráčích soupeře s kluky koukali a byl to zážitek. Pak jsme Liverpool skoro porazili... Tady to bude něco ještě většího. Strašně se těším,“ básnil při pohledu na červeně zářící tribuny 45tisícového kotle.

Anfield Road zatím znal jen z Bergrova vyprávění

Vacek je nadšeným televizním divákem Premier League, takže čtvrteční bitvu bere jako nejcennější odměnu. „Stadión je nádherný. Teď se těším, až se zaplní jejich fanoušky a začnou zpívat hymnu. Vyprávěl nám o tom Patrik Berger, častokrát to vídáme v televizi a teď to zažijeme na vlastní kůži...“

Sparťan Kamil Vacek lituje spálené šance v duelu s Liverpoolem.foto: Právo/Jan Handrejch

Nastoupit může prakticky na kterémkoliv místě v záloze a píše příběh velkého návratu. Angažmá v bundeslize promarodil a ve Spartě musel začínat pomalu a v béčku. „Kvůli zranění jsem tehdy za dva roky odkopal snad jen dva soutěžní zápasy. Teď už se cítím fit a žene mě to dál,“ pochvaluje si Vacek.

Právě po prvním duelu s Liverpoolem o něm kouč Chovanec prohlásil, že pracovitý a komplexní hráč s velkým akčním radiem měl být dávno v reprezentaci. „Taková pochvala se krásně poslouchá... Ze Strahova mě nikdo nekontaktoval, myslím, že asi ještě nenadešel čas.“

Do Německa nespěchal, takže se Liverpoolu dočkal

V létě měl Vacek nabídku z Freiburgu a kdekdo mu doporučoval, aby tam odešel. „Do Sparty totiž přicházel Marek Matějovský a psalo se, že pro mě tudíž nebude místo v sestavě. Trenéři Chovanec a Hašek si se mnou sedli a ujistili mě, že to tak není. Já už venku jednou byl, takže jsem nespěchal.“

Vacek tedy zůstal a udělal dobře. Dočkal se bitev se svým zamilovaným Liverpoolem. „Věřím, že se odvety nelekneme, užijeme si ji a odjedeme odtud se vztyčenou hlavou,“ přeje si.

Reklama

Související témata: