Hlavní obsah

Sparťané by k boji o Evropskou ligu raději letěli do Švédska

PRAHA

Především fakt, že jednoho z možných soupeřů vede trenér Jiří Plíšek, vyvolal největší pozornost v kabině fotbalistů Sparty po pátečním losování třetího předkola Evropské ligy. Pokud by si ale Letenští mohli vybrat, raději by vyrazili do Švédska - jednak kvůli klidnějšímu prostředí, a navíc by Örebro zřejmě mělo méně informací než český kouč ve službách FK Sarajevo. Plíšek o možném souboji se Spartou zatím mluvit příliš nechce, dokud se jeho klubu nepodaří postoupit.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Fotbalisté Sparty by se raději Sarajevu vyhnuli.

Článek

Sparťanský první trenér Martin Hašek zatím nehodlá předbíhat, proti komu jeho svěřenci nastoupí, a také informace budou na Letné raději sbírat o obou možných soupeřích. "Pokud bych měl možnost si vybírat, kam by se nám lépe cestovalo, pak asi do Švédska, přestože se tam údajně hraje na umělém povrchu," řekl kouč.

Na sparťanské straně by podle něj měla být v každém případě výhoda, že odveta se bude hrát v Generali Areně na Letné. "Pokud by postoupilo Sarajevo, měl by samozřejmě trenér Plíšek trochu výhodu v tom, že Spartu zná ze zdejšího působení a mnohokrát už proti ní stál jako trenér soupeře," připomněl Hašek.

Vidlička kroutil hlavou

Z výsledku losování si mohl hlavu ukroutit Vlastimil Vidlička, kterého vedl Plíšek několik let v Teplicích. "Když si vezmete, kolik možností v osudí bylo a nakonec můžeme hrát právě proti týmu trenéra Plíška, pak je to opravdu humorné. Ale zatím nechci hodnotit, zda se proti Sarajevu postavíme, postupové šance obou mužstev jsou stále vyrovnané," řekl zkušený obránce.

Sílu švédského ani bosenského klubového fotbalu nedokáže odhadnout. "Ale pokud bychom jeli do Sarajeva, určitě by nás čekalo těžké prostředí umocněné tím, jak má trenér Plíšek Spartu přečtenou," uvažoval Vidlička, podle kterého by v obou případech měla být vyšší herní a hráčská kvalita na straně Sparty.

S Balkánem má největší zkušenosti chorvatský bek Manuel Pamič, který si okamžitě vybavil, že by v Sarajevu mohl mít ještě jednoho bývalého spoluhráče. Každopádně by byl raději, kdyby Sparta letěla do Švédska. "Tady s tím má málokdo takové zkušenosti, ale při domácích zápasech balkánských klubů jsou důležití až fanatičtí diváci, kteří dokážou vytvořit hodně bouřlivou atmosféru. Raději ale se soudy počkám až na odvetu obou týmů," uvedl.

Švédové jim zkomplikovali podmínky

První zápas mezi Örebrem a Sarajevem skončil bez branek a pro Sarajevo znamená už tato remíza ze Švédska obrovský úspěch, už proto, že tým je pohromadě teprve dva týdny. "Předtím bylo mužstvo na soustředění, ale ještě nemělo trenéra a řada hráčů přišla až se mnou. Doháníme proto za pochodu kondici i souhru, a tak remíza je výborný výsledek a vzpruha do další práce," řekl trenér sarajevského klubu Plíšek.

Přitom ve Švédsku měl bosenský klub ztíženou pozici i tím, že se hrálo na umělé trávě, navíc před zápasem i během poločasu vydatně pokropené vodou. "Ve Švédsku je umělý povrch docela běžný a pořadatelé nám pozici ještě trochu zkomplikovali, když den před zápasem nám povrch pokropit ještě nemohli. Prý došlo k poruše zařízení....," vrátil se český kouč k souboji na švédské půdě.

Örebro je však silný tým a Plíšek před odvetou nechce předčasně plánovat, jak se podívá se současnými svěřenci na Letnou. "Média v první reakci označují jako moji výhodu, že bych Spartu dobře znal. Sparta by však stejně byla vysoký favorit a nám by to možná přidalo jen pár procent navíc," dodal Plíšek.

Reklama

Související témata: