Hlavní obsah

Yazici, nebo Juliš!? V banku je mnohem víc než koruna krále střelců

Lille/Praha

Jen Švéd Mikael Ishak bude soukromničit jinde. Zbývající dva ze tří nejlepších střelců fotbalové Evropské ligy vyrukují proti sobě. Jejich týmy jsou ve skupině H přímými konkurenty. Pokud Lille doma Spartu porazí, už si kolo před koncem zajistí postup. Jestliže francouzské mužstvo má dva body k dobru, také Turek Yusuf Yazici je zatím o gól lepší než sparťan Lukáš Juliš. Jejich případné trefy tak mohou promluvit do bitvy hned na dvou frontách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš ze Sparty Praha během utkání.

Článek

Tabulka střelců je po čtyřech kolech vyrovnaná. V čele Turek Yusuf Yazici z Lille s šesti trefami. Za ním Lukáš Juliš ze Sparty a Švéd Mikael Ishak z Lechu Poznaň po pěti brankách. Dalších osm hráčů má na kontě čtyři góly.

Lech hraje v Lisabonu s Benfikou. Yazici a Juliš se postaví tváří v tvář proti sobě.

Jejich spoluhráči se tak mohou do souboje o nejlepšího kanonýra zásadně vmísit. Pomoci svému střelci a uhlídat soupeřova.

„Myslím, že ani Julda nevnímá, že by pro něj bylo první místo v tabulce střelců důležité. Jeho góly nám samozřejmě hrozně pomáhají. Když zase nějaký dá, tak nám pomůže hlavně v tabulce. Myslím, že i Julda má na prvním místě týmové úspěchy, teprve potom individuální. Tabulka střelců teď není vůbec důležitá," míní reprezentant David Pavelka.

Oba mají velkou platnost

Yazici už vystřihl dva hattricky. První na Letné, druhý na slavném San Siru. Juliš se trefil třikrát v Glasgow, další dva góly přidal v domácí odvetě proti Celtiku.

„Co jsem viděl Yaziciho, zahrává i standardní situace. Komplexní hráč, velmi rychlý, levá noha skvělá. Lukáš je útočník do pokutového území. Má velmi dobrou orientaci, vysokou efektivitu. Jinak oba mají velkou platnost pro tým," srovnává trenér Václav Kotal.

Postup do jarní vyřazovací části je pochopitelně pro obě mužstva prioritou.

„Čeká nás spíš utkání dvou mužstev než jen dvou střelců. Juliš je samozřejmě nebezpečný hráč. Musím ale říct, že obě mužstva jsou docela silná," líčí Christophe Galtier, trenér Lille.

Ukáže, čeho je schopný

Ujišťuje, že lídr skupiny si dá na Spartu velký pozor. „Musíme být schopni rychle přepnout do defenzivy. Sparta ve dvou vítězných utkáních proti Celtiku ukázala, jak rychle dokáže přecházet do útoku. Má fakt dobré hráče. Vedle Juliše třeba Karlssona. Také Dočkal je výborný fotbalista, s kterým se musí počítat," poukazuje kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Yusuf Yazici z Lille zatížil konto Sparty hattrickem.

Sebevědomí však neztrácí. Favorit se stále cítí ve formě. „Máme také co říct. Yusuf Yazici ukázal už v prvním zápase proti Spartě, čeho je schopný. Po vyloučení soupeře využil naši výhodu jednoho hráče v poli navíc. Věřím, že ukáže, čeho je schopný, předvede dynamiku a bude klíčovým hráčem. Pro nás to bude rozhodující zápas," netají Galtier, že Lille nechce s oslavou postupu čekat až na poslední kolo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: