Hlavní obsah

Evropská liga: Slavia je tutovka, Sparta hraje o naději, Slovan o čest

Praha

Předposlední dějství čeká české pohárové zástupce v základních skupinách fotbalové Evropské ligy. Slovan Liberec už se vypořádal s covidovou kalamitou, přesto by případný úspěch v Gentu patřil do kategorie překvapivých (4,9:1). Sparta v těžké skupině díky dvojí výhře nad Celtikem stále šilhá po postupu, v Lille to ale bude mít nesmírně složité (6,5:1). V nejlepší výchozí pozici se nachází Slavia, domácí duel s Beer Ševou by měla zvládnout (1,25:1) a zajistit si tak postup do jarní fáze soutěže.

Dostane trenér Slavie Jindřich Trpišovský za předzápasovou tiskovku pokutu? Co se stalo? Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Jakkoliv Hapoel dokázal Slavii v úvodním duelu porazit, je krajně nepravděpodobné, že by se situace opakovala i v Edenu. Remíza se sází v poměru 6:1, výhra Izraelců dokonce v kurzu 10,5:1. O vítězství Slavie nepochybuje ani 98 % sázkařů.

„Slavia si sama píše svoji postupovou partituru. Pokud vyhraje, nemusí se na nic a nikoho dalšího ohlížet. V Izraeli překvapivě prohrála 1:3, ale kdo zápas viděl, ví, že měla Slavia velkou převahu a podruhé s tímto soupeřem nepadne," tvrdí Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

„Trenér Trpišovský o víkendu šetřil některé opory, což se sice podepsalo pod remízou s Brnem, na druhou stranu to ukazuje důraz, který v Edenu na duel s Beer Ševou kladou. Slavia má šanci si zajistit postup s předstihem, pomýšlet může i na výhru ve skupině. Sešívaní si v Evropě počínají velmi zkušeně, proto je těžké si představit, že by nabízený mečbol nevyužili. Domácí by měli zvítězit bez větších nervů," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Finále skupiny v Leverkusenu

„Slavia z posledních šesti utkání zaváhala jen jednou, když remizovala se Zbrojovkou. Vlastně jedinou porážku z poslední doby jí uštědřil právě její dnešní soupeř. Tomu se ale v poslední době vůbec nedaří. Že mu Slavia oplatí porážku, je prakticky jisté, alespoň očima sázejících," přikyvuje Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Na výhru sešívaných se sází hodně i s handicapem -1,5 (kurz 1,73). Tutovkou jsou dvě či více branek v utkání (1,16) nebo výsledek utkání bez remízy - výhra Slavie v kurzu 1,07.

Chceme Beer Ševě vrátit porážku z Izraele. Tvrdě si za tím půjdeme, slibuje Jan KuchtaVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Sázkové kanceláře už dokonce stahují z nabídky kurz na postup Slavie, ale lze si vsadit na její prvenství ve skupině v kurzu 2,13:1. Lepší je jen Leverkusen s kurzem 1,65:1. „Oba kluby mají stejný počet 9 bodů, předpokládáme, že teď vyhrají a o prvenství si to rozdají za týden v Leverkusenu. Tam budou favoritem domácí borci," komentuje skupinu Urbanec.

Čelit ofenzivní síle Lille bude složité

Sparta hraje o postupovou naději, ale má přetěžkou pozici. Nastoupí v Lille, které nedávno znemožnilo třemi góly slavný AC Milán. „Doufejme, že sparťané už zapomněli na domácí prohru s Lille. Herně Letenští úplně nepropadli, ale po zářezu rozhodčího s vyloučením Krejčího v deseti lidech neměli výkonnostně na skvělé Francouze nárok," připomíná Urbanec. „Spartu udrží ve hře všemožné varianty, dokonce může i prohrát, ale to by potom musel Celtic naplno bodovat v Miláně, což je silně nepravděpodobné i pohledem na kurz 8:1," dodává.

Tříbodový zápis lídra skupiny a druhého týmu Ligue 1 čeká 98 % sázkařů.

„Sparta se zatím stále drží ve hře, v Lille každopádně bude muset útočit na vítězství, což není úplně optimální výchozí pozice. Obrana Letenských se už sice dostala z nejhoršího, čelit ofenzivní síle Lille v otevřené partii ale bude složité. Domácí mohou hrát trpělivě a těžit z rychlého přechodu do útoku, což jim bude vyhovovat," tuší Hanák.

Utkání by mělo být bohaté na branky (tip na nejméně dva góly má nizoučký kurz 1,17, na tři a více branek pak 1,55).

„Lille na rozdíl od Sparty často udrží čisté konto a prakticky v každém utkání skóruje. Letenští by museli hrát dozadu bez chyb, jinak jako v každém nedávném utkání bude inkasovat. Čisté konto dokázali udržet v Teplicích a před tím naposledy v srpnu proti Olomouci, pokud nepočítáme utkání v Českém poháru proti Blansku," poukazuje Světlíková.

Gent se potřebuje chytit

Liberec má těžkou pozici v Belgii. O dominanci domácího favorita vypovídá i jasných 98 % vkladů podaných na jeho výhru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Pavel Hoftych uděluje pokyny Jakubu Hromadovi.

„Slovan narazí na trápící se Gent, bez ohledu na výsledek bylo už v prvním duelu patrné, jaký je mezi oběma týmy výkonnostní rozdíl. Belgičané se potřebují chytit a mám obavu, že duel s Libercem jim nabízí vhodnou příležitost," zmiňuje Hanák.

„Liberec se na cizích hřištích necítí nejlépe. Říjnová překvapivá porážka Gentu se tak podle všeho opakovat nebude. Ačkoli ani jeden tým nehýří brankami, hodně se sází, že uvidíme alespoň dvě branky (1,21), tři branky a víc (1,65) či naopak že uvidíme jen málo faulů - maximálně 29 (1,55)," všímá si Světlíková.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen