Hlavní obsah

Fotbalový Sion byl z Evropské ligy vyřazen správně, rozhodl CAS

LAUSANNE

Sportovní arbitrážní soud (CAS) dnes rozhodl, že švýcarský fotbalový klub Sion byl z této sezony Evropské ligy vyřazen oprávněně. Sion tak ztratil poslední šanci dovolat se u sportovního práva a může se obrátit už jen na nejvyšší civilní soud, což je proti stanovám FIFA.

Článek

"CAS se rozhodl potvrdit, že Sion nesmí být znovu začleněn do Evropské ligy v sezoně 2011/12," stojí v prohlášení CAS, který rovněž nařídil Sionu zaplatit 40 tisíc švýcarských franků (asi 831 tisíc korun) jako soudní výlohy.

UEFA nedovolila Sionu startovat v Evropské lize kvůli tomu, že v předkole proti Celtiku Glasgow nasadil hned pět posil, které přivedl v létě v době, kdy byl stále v trestu za neoprávněný přestup egyptského brankáře Essama Al Hadárího v roce 2008 bez vědomí jeho klubu Al Ahlí. Místo Sionu tak šel do hlavní soutěže Celtic.

CAS vynesl konečný verdikt jen 24 hodin před losem vyřazovací fáze Evropské ligy. UEFA tak už nemusí řešit dilema s tím, že by musela Sion vrátit do rozjeté soutěže.

Sion tak má nyní poslední šanci obrátit se na civilní soud. To mu však stanovy FIFA a UEFA zakazují, protože kluby musí respektovat rozhodnutí CAS. "Struktura organizovaného fotbalu je v ohrožení, pokud kluby a hráči nebudou respektovat stanovy FIFA, konfederací a svazů a budou se obracet na civilní soudy, když nebudou souhlasit s rozhodnutími, která jsou konečná a závazná," uvádí se v rezoluci FIFA.

Reklama

Související témata: