Hlavní obsah

Přiletí fotbalisté Leicesteru do Edenu s respirátory? Tvrdík usiluje před duelem s Liškami o výjimku

Praha

Zatímco bundesligové Lipsko se už smířilo s tím, že první osmifinále Ligy mistrů s anglickým Liverpoolem nebude hrát 16. února na svém stadionu, ale v Budapešti v Puskas aréně, fotbalová Slavia usiluje před duelem Evropské ligy s anglickým Leicesterem o výjimku. „Věříme, že domácí zápas s Leicester City FC odehrajeme v Edenu,“ potvrdil na Twitteru první muž Slavie Jaroslav Tvrdík, že český mistr pro zápas, který se má hrát 18. února, o výjimku usiluje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha stále věří, že anglický Leicester přivítají v Edenu.

Článek

Problém před plánovaným duelem Evropské ligy mezi Slavií a momentálně třetím týmem Premier League vyvolává fakt, že Anglie je spoustou evropských zemí označována za rizikové teritorium, odkud se nová mutace koronaviru šíří po Evropě. Česká republika mezi tyto země patří také, proto všichni návštěvníci z Ostrovů musí po překročení českých hranic na pět dnů do povinné karantény.

Výjimkou nejsou ani profesionální sportovci, a to bez ohledu na to, zda se jedná o sportovce české, nebo zahraniční.

Pro fotbalisty Leicesteru by se ovšem jednalo o neřešitelný problém. V sobotu 13. února odpoledne hrají Lišky ligový zápas s Liverpoolem, pět dnů poté mají nastoupit v Edenu.

„Navržená výjimka pro hostující klub předpokládá PCR test po příletu do ČR, izolaci do jeho výsledku, pohyb v ČR výhradně v místě odděleného ubytování a místě zápasu a používání respirátoru FFP2 po dobu pobytu v ČR," uvedl na Twitteru předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík řešení, které mistrovský klub navrhuje.

Bude ovšem záležet na ministerstvu zdravotnictví, zda bude tuto výjimku akceptovat. Na podzim souhlasilo, aby tři české kluby - tedy Liberec, Slavia a Sparta - navzdory platným hygienickým opatřením a tehdejším omezením mohly domácí zápasy skupinové fáze Evropské ligy uspořádat.

Foto: www.LFC.com

I kanonýr Jamie Vardy by se mohl v dresu Leicesteru v Edenu objevit. Po operaci kýly se vrátí do sestavy Lišek dřív, než se předpokládalo.

V sousedním Německu ovšem výjimku od policie, která má podobné záležitosti v kompetenci, nedostalo ani Lipsko pro osmifinále Ligy mistrů s Liverpoolem, ani Hoffenheim, jenž se má utkat v Evropské lize s norským Molde. Proto musel být zápas přesunut do španělského Villarrealu.

UEFA je v případě ohrožených zápasů nekompromisní.

„Pokud by omezení platná v dané zemi mohla vést k neuskutečnění zápasu, může domácí klub navrhnout alternativní konání akce, které může být v neutrální zemi. Pokud tak neučiní a není možné hrát na jiném místě nebo v jiném termínu, prohrává domácí klub kontumačně 0:3," praví se v aktualizovaných předpisech pro vyřazovací část pohárů. Možná je varianta se změnou pořadatelství, a tudíž sledem zápasů, stejně jako v krajním případě i varianta, že by se hrálo jen jedno utkání. Vše ale musí odsouhlasit UEFA.

Odveta na Ostrovech nese stejné úskalí pro Slavii. Pokud budou i po 25. únoru současná opatření stále v platnosti, bude muset celá výprava Pražanů po návratu z Anglie do pětidenní izolace. Znamená to, že utkání 21. ligového kola nejvyšší domácí soutěže mezi Slováckem a Slavií plánované na 28. února by muselo být odloženo.

"Slavia předpokládá, že po návratu do ČR bude podléhat karanténnímu opatření v délce pěti dnů a počítá s izolací všech členů vedení a realizačního týmu, kteří se zúčastní odvetného zápasu v Británii," uvedl Tvrdík. Doplnil, že 34 osob z nich v posledních 90 dnech prodělalo covid-19.

Reklama