Hlavní obsah

Nikdy nebudeš dobrý jako táta slýchává většinu kariéry syn Petera Schmeichela

Praha

Neustále se přesvědčuje, jak složité je být potomkem slavného otce. Jsi syn Petera Schmeichela... Téměř celou kariéru jej pronásledují úspěchy otce, legendy Manchesteru United. Kasper Schmeichel, brankář Leicesteru, přitom pomohl týmu k triumfu v Premier League, nejtěžší soutěži světa, obstál v Lize mistrů a stal se jedničkou dánské reprezentace. A ve čtvrtek bude stát v cestě Slavii k postupu do osmifinále Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Leicesteru Kasper Schmeichel během utkání na Slavii.

Článek

„Od dětství jsem při zápasech slyšel, jak si lidé říkají, že jsem synem Petera Schmeichela. Mnozí si myslí, jak mi tátovo slavné jméno pomohlo. Ale bylo to přesně naopak," uvedl nyní čtyřiatřicetiletý brankář v rozhovoru pro Daily Mail.

„Nechápal jsem, proč si lidé myslí, že je v pořádku, když mi říkali, že nikdy nebudu dobrý jako otec... A prakticky všichni mě dlouho viděli jako syna Petera Schmeichela. Syna vítěze treble s Manchesterem United," vypravoval Kasper Schmeichel.

Jen pro připomenutí. Jeho otec Peter vyhrál s Dánskem mistrovství Evropy 1992, pětkrát Premier League, třikrát FA Cup, Ligu mistrů, Superpohár, Intertoto Cup, byl vyhlášen nejlepším brankářem světa a posbíral řadu dalších trofejí týmových i osobních.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamie Vardy a Kasper Schmeichel (vlevo)z Leicesteru během utkání Evropské Ligy na Slavii.

„Přišlo mi naprosto nesmyslné, že nás lidé pořád srovnávají. Možná i proto jsem byl a stále jsem velice ostražitý v přístupu k okolnímu světu," vyznal se Kasper Schmeichel. „Třeba jsem jednomu z fanoušků podepsal kartičku a on mi vzápětí řekl, že nikdy nebudu stejně dobrý jako táta. To byla věc, kterou jsem slyšel vážně často. Měl jsem dvě děti, byl ženatý a pořád mě vnímali jako dítě," popisoval Kasper Schmeichel.

„Jednou jsme byli na večeři s tátou a přišel nějaký chlapík. Potřásl otci rukou a řekl, že je absolutní legenda, která má šikovného syna, ovšem ne tak dobrého. Otec mu řekl ať vypadne, že nemůže jen tak přijít a urážet mě," vypravoval Schmeichel. „Lidé si ze mě často utahovali. Mysleli si, že je to zábavné. Ale ne, nebylo a není," přiznal Kasper Schmeichel.

Je přitom obdivuhodné, jak se dokázal prodrat na výsluní, přestože rozhodně neměl cestičku umetenou.

Už v pouhých šestnácti letech s ním uzavřel dlouhodobý kontrakt Manchester City. Jenže v klubu paběrkoval. Dostal šanci v pouhých deseti zápasech během čtyř sezon. Zato neustále pendloval po hostováních v nižších soutěžích. Dokonce ve čtvrté nejvyšší lize...

Protloukal se štacemi v Darlingtonu, Bury, Falkirku, Cardiffu, Coventry či Leedsu. „Nenáviděl jsem pozici náhradníka. Když došlo na víkend a já byl na lavičce nebo na tribuně, byl jsem hladový po zápase. Neřešil jsem, kde budu, ale hlavně jsem chtěl hrát fotbal."

Před necelými deseti lety, v červnu 2011, došlo k osudovému spojení Kaspera s Liškami, jak je klubu z Leicesteru přezdíváno. Leeds jej tehdy prodal druholigovému konkurentovi s odůvodněním, že chce mezi tyče větší kvalitu a jistotu. „Byl jsem v šoku," zavzpomínal na nečekaný transfer.

V dresu Leicesteru se však našel. O tři roky později přispěl k postupu do Premier League. A o dva roky později slavil tým senzační titul! Pouze dvakrát v historii otec a později jeho syn vyhráli Premier League. Jako první senzační metu naplnili Ian Wright a Shaun Wright Philips v letech 1998, respektive 2006. Nutno podotknout, že Shaun je adoptivním synem legendárního kanonýra.

Byť pořád občas zaslechne, že je synem Petera Schmeichela, už dokázal svoji výjimečnost. „V Leicesteru jsem se od prvního dne cítil jako doma. Měl jsem za sebou těžké období v Leedsu, ale tady jsem se cítil opravdu vítán. Je skvělé být součástí organizace, kde se s lidmi zachází jako s rodinou," vysvětlil, proč odmítl nabídky větších klubů v čele s Manchesterem United.

„Doufám, že jsem se zlepšil. Rozhodně jsem dospělejší. A s Leicesterem jsme dosáhli více, než kdo mohl očekávat. Byla to úžasná jízda. A pořád je. A naučil jsem, že spojení nikdy neříkej nikdy skutečně funguje. Náš titul toho byl důkazem," smál se.

Kasper Schmeichel tuší, že v počtu trofejí otce nevyrovná. Ale opojnou radost z triumfu v soutěži by si rád zopakoval. „Nemám rád, když někdo mluví o stanovování cílů. Mnohem výstižnější je pojem ambice, protože pokud se nepodaří cíle naplnit, všichni mluví o selhání. Proto je správné držet se určitých ambicí," přemítal Kasper Schmeichel.

„Je neuvěřitelně mentálně silný, přímo tvrdý. Má obrovské odhodlání, touhu vyhrávat. Nebylo pro něj snadné vypořádat se s neustálým srovnáváním vůči otci. Ale dostal se na vrchol. A je inspirací pro ostatní mladé brankáře i hráče," uvedl na adresu Kaspera trenér Leicesteru Brendan Rodgers.

„Je to super profesionál. Miluje trénink. Každý den se snaží dostat na hranici možností. Má v sobě některé hodnoty ze staré školy, za což ho obdivuji. Navíc je to skvělý člověk," poklonil se Rodgers svému brankáři.

Reklama

Související témata: