Hlavní obsah

Rangers - Slavia 0:2Slavia je po dvou letech zase ve čtvrtfinále Evropské ligy. Rangers knokautovali Koláře, sešívaní Rangers

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Olayinka 0 : 1
74. Stanciu 0 : 2
Záznam online reportáže

Glasgow
Aktualizováno

Po dvou letech jsou fotbalisté Slavie opět ve čtvrtfinále Evropské ligy. Z Ostrovů si totiž po skalpu Leicesteru odvezli po výhře 2:0 i skalp skotského mistra. O postupu Pražanů rozhodla v  nesmírně tvrdém duelu hlavička Olayinky a trestný kop Stanciua, který přišel v době, kdy domácí Rangers hráli už jen v  devíti. Nejprve byl totiž po brutálním faulu na Koláře vyloučen Roofe, po něm po druhé žluté kartě i Balogun. Pražané skotského mistra v  odvetě knokautovali a teď budou žít v  napětí, jakého dalšího soupeře při pátečním losování dostanou.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Strašlivý faul Kemara Roofeho na Ondřeje Koláře, po němž musel slávistický brankář s krvavým zraněním hlavy opustit hřiště na nosítkách.

Článek
Fotogalerie

Ani král džungle, jak před odvetou překřtil Masopust gólmana Rangers McGregora, míč z hlavy Olayinky nezkrotil.

Před týdnem se v Praze vytasil v poslední minutě po Masopustově hlavičce s famózním zákrokem, v Ibrox Parku však nárok neměl. Nigerijský legionář, nad jehož startem se vzhledem k vleklému zranění vznášel dlouho otazník, se totiž opřel do Bořilova centru v plném náběhu, takže dal balonu náležitou razanci a McGregor ho na cestě do sítě nezastavil.

Slavia už po čtvrthodině vedla, což ji samo sebou náramně pozvedlo. Psychicky, herně také. Zvlášť, když po chvíli vytáhl Kolář střelu Kenta z hranice šestnáctky na roh, takže domácím se promptním odpověď na inkasovaný gól nepovedla.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Brankář skotského celku Allan McGregor je bezmocný, Slavia po hlavičce Petera Olayinky (není na snímku) vede 1:0.

Však to bylo patrné na hře, kterou Pražané předváděli. V sestavě, v níž chyběl nejen klasický útočník Kuchta a ve které se neobjevil ani Holeš, jako by chtěli potvrdit trenérova slova, že v prvním utkání zdaleka nepředvedli všechno, co umí.

V odvetě naplněném bezpočtem osobních soubojů a střetů, kdy šel fotbal stranou, totiž ofenzivní snažení Rangers eliminovali, i standardní situace si pohlídali, takže ani z nich se domácí k vážnějšímu ohrožení Kolářovy brány nedostali. Sami pak zkoušeli využít nabízející se příležitosti k rychlým výpadům.

Prostě hra ve zcela jiném gardu, než jaký si domácí kouč Steven Gerrard před utkáním představoval. A to navíc i jemu zatrnulo, když v nastaveném čase první půle šel po souboji s Balogunem v šestnáctce k  zemi Sima. Izraelský sudí ovšem penaltu nenařídil ...

Po dvaceti minutách druhé půle se však už nerozpakoval ani vteřinu. Po brutálním faulu střídajícího Roofa, který kopem kung fu knokautoval brankáře Koláře, ani jinou než červenou kartu tasit nemohl.

Zraněného a otřeseného Koláře odvezli ze hřiště a mezi slávistické tyče musel teprve osmnáctiletý Vágner.

Pro domácí, jimž nervy pochodovaly, ale jako by jedna červená byla málo. Dvanáct minut po prvním vyloučení si vyšlápl Balogun na Masopusta a šel ze hřiště také. Rangers zůstali na trávníku jen v devíti, a kdyby jen to, Stanciu jejich emoce a planoucí vášně vzápětí rozpálil do běla.

Foto: Ian Macnicol, Reuters

Gól! Slávista Nicolae Stanciu se v osmifinále Evropské ligy proti Glasgow Rangers trefil i v odvetě.

Při trestném kopu si vzal slovo a proti projektilu vypálenému jeho kopačkou s onou specifickou trajektorií neměl McGregor ani tentokrát nárok.

Slavia v závěru plném vášní, ostrých faulů a strkanic výhru kontrolovala, oslabené Rangers k ničemu nepustila a s přehledem zamířila po dvou letech znovu do čtvrtfinále Evropské ligy. Za to domácí závěr zápasu těžce nesli. Po tuctu zápasů, v nichž v Evropské lize neprohráli, padli ve třináctém utkání poprvé a jsou vyřazeni, zatímco Slavia bude žít v napětí, jakého dalšího soupeře při pátečním losování dostane.

Odvetné osmifinále Evropské fotbalové ligy:
Glasgow Rangers - Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 14. Olayinka, 74. Stanciu. Rozhodčí: Grinfeld - Hassan, Yarkoni - Reinshreiber (video, všichni Izr.). ŽK: Balogun, Kamara, Aribo, Goldson - Oscar, Deli, Kúdela. ČK: 62. Roofe (Rangers), 73. Balogun. Bez diváků. První zápas: 1:1, postoupila Slavia.
Rangers: McGregor - Patterson (78. Simpson), Goldson, Balogun, Barišič - Arfield (55. Roofe), Davis (83. Itten), Kamara - Aribo, Morelos (82. Zungu), Kent (83. Wright). Trenér: Gerrard.
Slavia: Kolář (65. Vágner) - Bah, Kúdela, Deli, Bořil - Hromada (58. Holeš) - Oscar (58. Kuchta), Stanciu (90. Lingr), Provod, Olayinka (58. Masopust) - Sima. Trenér: Trpišovský.
Ostatní čtvrteční zápasy EL najdete ZDE.

Reklama

Související témata: