Hlavní obsah

Zdecimovaný kádr Slavie? Trpišovský má na polského giganta recept!

Praha

Problémů s přeplněným lazaretem má sice Slavia před kvalifikační konfrontací o Evropskou ligu s varšavskou Legií spoustu, jedno trenérovo poznání by ji ale nahrávat mělo. „Styl Legie se přece jen liší od hry Ferencvárose,“ připomněl Jindřich Trpišovský maďarského protivníka, na něhož jeho tým narazil v 3. kvalifikačním předkole Ligy mistrů a který Pražany vyřadil. Fotbalové pojetí polského mistra je trochu jiné a sešívaným by mohlo v nastávajícím dvojzápase vyhovovat víc.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zažije vracející se kapitán Jan Bořil podobnou radost i v zápase s Legií?

Článek

„První velký rozdíl je ve složení obou mužstev. Zatímco v Legii hraje dost polských hráčů, v základní jedenáctce Ferencvárose se objevil jen jeden Maďar," rozebírá slávistický kouč soupeře, s nimiž se jeho celek potká v rychlém sledu na evropské pohárové scéně.

„Odlišné je i výchozí postavení obou týmů. Ferencváros používal postupný útok, při němž měli jeho hráči míč víc pod kontrolou, ani obranu neměl tak hluboko, jako to obvykle praktikuje Legia. Přitom ale hodně spoléhal na protiútoky a své rychlé hráče," rozebíral Trpišovský poznatky nasbírané studiem hry obou protivníků.

„Legia sází naopak na důraz, osobní souboje, standardní situace a stejně jako většina polských mužstev na vynikající vytrvalostní parametry svých hráčů. Vpředu má vysoké hráče v čele s Tomášem Pekhartem, uprostřed velmi dobrou a běhavou trojici. Mimochodem, Bartosze Slisze jsme před půldruhým rokem chtěli do Slavie. Na obou stranách obrany pak operují rychlí beci se skvělými centry do šestnáctky. Juranoviče jsem zažil v době, kdy jsem působil v Liberci a hráli jsme s Hajdukem Split. Bylo mu tehdy dvacet, na hřišti však byl nejlepší."

Recept však kouč Pražanů na polského protivníka má.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu  s trenérem Jindřichem Trpišovským .

„Legie je silný tým, proto je důležité, abychom i my byli silní v defenzivě i ofenzivě, standardních situacích, po rychlostní i vytrvalostní stránce. V základní sestavě proto musí být hráči, kteří budou stoprocentně připravení a herně i běžecky na vrcholu. Sebemenší handicap by se v zápase projevil," má Trpišovský jasno, že jen komplexní výkon dává šanci na úspěch, a tudíž účast v základní skupině Evropské ligy a bonus ve výši 92 milionů korun, který z postupu plyne.

A nic na tom nemění problémy se spoustou zranění, která slávistický kádr decimují.

„V určitých fázích sezony vždy scházejí někteří hráči. Máme ale naštěstí široký a hodně kvalitní kádr, takže určitě poskládáme silnou jedenáctku i s možnostmi, jak do průběhu utkání zasáhnout. Pohárového s Legií, stejně jako nedělního ligového s ostravským Baníkem," ujišťuje trenér Pražanů, že i bez Ševčíka, Plavšiče, Olayinky, Krmenčíka, nově nejspíš i bez Kuchty a pochopitelně i bez distancovaného Kúdely je jeho tým schopen kvalifikační konfrontaci s Legií zvládnout a postoupit.

Zvlášť, když se do mužstva vrací kapitán Bořil, což pro Slavii představuje velký bonus.

Reklama