Hlavní obsah

GLOSA: Evropský knockout jako bod zlomu?

Praha

Drsný krach fotbalových snů zažily ve čtvrtek dva české kluby a jejich fanoušci. Slavia Praha a Viktoria Plzeň vyklidily pozice v pohárové Evropě. Západočeši zcela, pro české šampiony z Edenu zůstala jako útěcha Konferenční liga. Každopádně v obou případech jde o direkt, který bude zkouškou jejich odolnosti.

Foto: slavia.cz

Trenér Jindřich Trpišovský.

Článek

Liga mistrů je sen, Evropská liga cíl. Vedení Slavie nijak netajilo, jak jsou nastavené plány pro sezonu. Jenže než se sezona pořádně rozběhla, všechny plány jsou v troskách. Ani Liga mistrů, ani Evropská liga. Jen soutěž útěchy v podobě Konferenční ligy přijímané obecně s velkým despektem zůstala pro Slavii po nezdaru v konfrontaci s Legií Varšava v play off Evropské ligy.

Slavia doplatila na absenci střelce. Nešlo přitom o problém, s nímž by se potýkala pár týdnů a žila v nevědomosti. Jen prostě nedokázala přivést hráče, který by ji v daném směru spasil. A když se přidaly trable plynoucí z „rozbité" přípravy, slabší forma, zranění či absence opor, byly kulisy pro sportovní kolaps nachystány.

Teď se Pražané octli na křižovatce. Budou se muset vypořádat s obrovským zklamáním, pošramoceným „evropským" kreditem, a ještě k tomu s citelnými ekonomickými ztrátami.

Rozdíl proti Lize mistrů v desítkách milionů eur. Zásadní dopad však plyne i směrem k transferům. Obecně totiž přestupový trh po vypuknutí pandemie ustrnul, do pohybu se dává jen velice pozvolna. A když už velké kluby chtějí posilovat, obrací každé euro nemluvě o snaze řešit transfery zejména hostováním či výměnami, což pochopitelně pro české kluby při látání ekonomických ztrát není ideální scénář.

A při rozpočtu nastaveném v Edenu se může stát scénářem černým. Na prodej by sice možná bylo hráčů hodně, ovšem solventních zájemců nemusí být stejné množství.

Slavia už se přitom jednou na podobné je křižovatce ocitla. I tehdy klubem z Edenu otřásl nezdar v 3. předkole Ligy mistrů, když nestačila na Šeriff Tiraspol. Ten Šerif Tiraspol, který ve čtvrtek nalosovali do základní skupiny Ligy mistrů proti Interu Milán, Realu Madrid a Šachtaru Doněck.

I tehdy byla Slavia navenek silná, disponovala obřím kádrem, obřími ambicemi. Přesto ji zklamání, sportovní i ekonomické, dohnalo na pokraj existence.

V případě Plzně bylo alarmující, když podlehla ve Walesu FC New Saints. Doma v prodloužení dokázala v posledních vteřinách zápas zachránit a v penaltovém rozstřelu „slavně" polomatéry z Walesu vyřadit. Následovala šňůra domácích ligových vítězství, a tak se na trable s outsiderem z Walesu rychle zapomnělo. Marné bylo nabádání trenéra Bílka, aby tým nepodlehl deziluzi o nepřekonatelnosti. Ve čtvrtečním večeru v play off Konfereční ligy na hřišti CSKA Sofia přišlo vystřízlivění.

Potřetí v řadě tak budou Západočeši chybět v základní skupině pohárové Evropy. A příjmy z UEFA, které pomohly na západě Čech vybudovat klub s respektem na poli mezinárodním a v českém prostředí budícím u soupeřů strach, pochopitelně chybí. Zákonitě se to projevuje na kvalitě kádru, následně na úspěších.

Viktoria jich v posledních sezonách mnoho nesklidila. A po nedávné změně majitele nijak netajila, jak důležitá je pro ni účast v pohárové Evropě. Ne snad, že by příjmy z Konferenční ligy byly zase tak závratné. Nicméně tři miliony eur za účast plus případné bonusy za bodový zisk a další možné putování soutěží představovaly pro klub injekci takřka resuscitační. Je velkou hádankou, jak Západočeši ustojí svízelnou situaci z hlediska ekonomického i herního.

Každopádně krach českých šampionů posledních sedmi sezon na evropské scéně se může stát ternem pro Spartu, které vládne stvořitel plzeňského zázraku Pavel Vrba. Pokud dva „zklamané kluby" budou vrávorat a potřebovat čas, aby chytly dech a nabraly sebevědomí, může z toho Sparta těžit. A změnit zaběhnuté pořádky na české scéně.

Jako sportovní novinář pracuje Radek Malina od roku 1996. Nejprve v redakci Kladenských novin, později Kladenského deníku, od prosince 1999 píše pro deník Právo a od roku 2003 i pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. Zúčastnil se dvou mistrovství Evropy ve fotbale, dvou letních a třech zimních OH.

Reklama

Související témata: