Hlavní obsah

GLOSA: Neslaná, nemastná. Sparta na úvod série pravdy tápe

Kodaň

Během začátku ligové sezony měli snadnější los a vyhrávali. V předkolech Ligy mistrů fotbalisté pražské Sparty vyřadili schůdný Rapid Vídeň a pak tvrdě narazili na Monako. Po první reprezentační přestávce je čeká těžká série utkání, která teprve ukáže, zda je mužstvo pod taktovkou Pavla Vrby opravdu silnější než před rokem. Dva poslední duely ovšem vyvolaly velké rozpaky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Návrat reprezentanta Ondřeje Čelůstky byl jedním z mála pozitiv čtvrteční partie Sparty s Bröndby Kodaň...

Článek

Jestliže start sezony mohl vzbudit zdání, že Sparta jistě kráčí za svým, návrat po reprezentační pauze je pro ni nepříjemnou srážkou s realitou. Porážka v Plzni a remíza v Kodani s Bröndby, které v sezoně zatím jen jednou zvítězilo.

Bod z premiéry Evropské ligy může být při konečném účtování skupiny třeba dobrý, podstatný je ovšem herní projev, kterým se mužstvo v obou utkáních prezentovalo. A ten je alarmující.

Sparta se v úvodu sezony mohla spolehnout na silnou ofenzívu. V Plzni ovšem propadla v defenzívě natolik, že kouč Vrba předepsal svým svěřencům před cestou do Kodaně opáčko jejích základních principů. Efekt na Bröndby byl ovšem jiný, než měl být. Letenští sice uhráli nulu a bezzubého soupeře nepustili do takřka žádné šance, sami však také byli až příliš krotcí a málo odvážní.

Příslibem je návrat reprezentačního stopera Čelůstky, obraně hned v prvním stratu za áčko od zranění na EURO dodal potřebnou jistotu. Další pozitiva se hledají těžko, zato otazníků je dost.

Ačkoliv před pauzou Spartě zafungovalo nasazení Pulkraba do útoku, za nímž měl Hložek potřebný prostor, teď hraje Hložek na hrotu sám a bez podpory klasického podhrotového pomocníka byl v obou zápasech odříznutý. Nevyužít svůj největší klenot je na pováženou, navíc když třeba mladý šikula Karabec je nachystaný. V novém uskupení strádá i Sáček, který si přitom vynikající formou na startu sezony řekl o první pozvánku do reprezentace.

Alespoň na lavičku už po zranění usedl kapitán Dočkal, což by měla být vítaná pomoc. Absence kreativního záložníka byla v Plzni i v Kodani dalším zásadním problémem týmu.

Dočkal by mohl zasáhnout do ligového duelu s Jabloncem. Sparta odolala pokušení nasadit ho již v Dánsku. Získala další neblahý příklad, jak se nevyplácí tlačit na návrat rekonvalescentů. V Kodani totiž Vrba přiznal, že v případě Krejčího mladšího se návrat uspěchal. Hráč, který se rychle vypracoval v jednu ze zcela klíčových postav mužstva, má místo návratu chybět další čtyři týdny.

Krejčí stihl na podzim jen úvodní kolo s Olomoucí a postup přes Rapid Vídeň, od té doby chybí. Během těžké série už měl být k dispozici, ale není a nebude. Vcelku zásadní vlastní gól a další díl do mozaiky komplikací, které si Sparta způsobuje sama.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních jedenáct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: