Hlavní obsah

Kanonýr Lafata do Bernu letí, Vácha s Bičíkem bitvu o postup nestihnou

Praha
Aktualizováno

Dvě zprávy má fotbalová Sparta pro své fanoušky před odletem do Bernu. Tou zásadní je, že ke klíčové bitvě o postup ze základní skupiny Evropské ligy odletí i kanonýr David Lafata. Naopak další členové základní sestavy Lukáš Vácha a David Bičík si proti Young Boys nezahrají. Zápas Bern - Sparta se hraje ve čtvrtek 11. prosince od 21:05, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata a trenér Vítězslav Lavička při střídání sparťanského kapitána v Jihlavě. V pozadí vedoucí týmu Miroslav Baranek.

Článek

Nasázel na podzim báječných 25 gólů, proto se Letenští o svého kapitána hodně báli, když si při ligovém loučení v Jihlavě poranil záda.

„Děláme vše pro to, abych Bern stihl. Já, doktoři, maséři," ujišťoval David Lafata v pátek, když se s velkým náskokem stal vítězem podzimní části ankety Zlatý míč České republiky.

V pondělí už je jasno. Sparťanský kanonýr ve výpravě chybět nebude a do Bernu odcestuje. „Čeká nás tam nejsladší tečka za rokem. Uděláme vše pro to, abychom v pohárech zůstali i na jaře. A kdyby se to náhodou nepovedlo, byl by i tak sparťanský rok kladný," těší se Lafata.

„Dostali jsme se do Evropské ligy, což se sice bere jako povinnost, ale loni jsme byli bez pohárů. Měli bychom si toho vážit. Před rokem hrály ve skupinách Plzeň a Liberec, letos se do nich nedostaly, zatímco my ano. Není to tak, že české týmy hrají automaticky celý podzim poháry," dodává kanonýr.

Venku je čeká jiný Bern

Letenští doma Mladé kluky porazili 3:1. Doma je ovšem Bern jiný, silnější. „Hodně těží z toho, že hraje na umělé trávě. Ve svém prostředí je úspěšný a vyhrává. Je vidět, že soupeři nejsou na takový povrch zvyklí," poukazuje Lafata.

Jeho tým letos umělka pronásleduje. Hrála na ní již play off o postup do Evropské ligy - a remizovali ve Zwolle 1:1, což byl základ k postupu. „Naši trenéři se byli v Bernu podívat a tvrdili, že umělka je tam podobná jako ve Zwolle," říká kapitán.

Váchův start by byl až příliš riskantní

Jasné naopak je, že Lukáš Vácha svému týmu pomůže maximálně tak z tribuny Stade de Suisse.

Reprezentační záložník vstřelil v domácím duelu Bernu efektní gól. Před duelem s Islandem se podrobil operaci utrženého menisku a zdálo se, že pro něj podzim skončil.

„Nechci nic uspěchat, ale pokud budeme hrát ještě v Bernu o postup do jarní části Evropské ligy, chci tam být na hřišti," překvapil pětadvacetiletý fotbalista dvě kola před koncem podzimní Synot ligy.

Dnes ovšem absolvoval další z vyšetření, které rozhodlo o tom, že by případný start v Bernu byl až příliš riskantní. Jak avizuje klubový web, Vácha se bude nadále připravovat individuálně s kondičními trenéry.

Do Švýcarska neodletí brankář David Bičík, u nějž i nadále přetrvávají zdravotní potíže, kvůli kterým je mimo hru už od začátku listopadu. Naposledy se představil v domácím duelu proti Slovanu Bratislava.

Reklama