Hlavní obsah

Liberečtí lezli na hřiště dírou v plotě... Od Portugalců si však vyslechli lichotivá slova

Měsíc jen vyhrávají. Celkem v posledních deseti zápasech nenašli přemožitele, přestože čtyřikrát nastoupili k utkání na evropské scéně. Protáhnout skvostnou sérii chtějí fotbalisté Slovanu Liberec i při čtvrtečním úvodním vystoupení ve skupině F Evropské ligy, kdy doma přivítají v 19 hodin portugalskou Bragu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký obránce Ondřej Švejdík (vlevo) a jeho spoluhráči přichází dírou v plotě na trénikové hřiště před zápasem 1. kola základní skupiny EL proti Braze.

Článek
Fotogalerie

„Nejsme favoritem skupiny, ale současně se necítíme jako outsider," prohlásil odhodlaně Jindřich Trpišovský, trenér Slovanu. „Nemáme důvod se bát kohokoliv. Můžeme se poměřit s každým," přitakal kapitán Slovanu David Pavelka.

„Po nervech ve vyřazovací fázi, kdy každá situace mohla znamenat vyřazení, máme jistých šest zápasů. Nemusíme se bát inkasovaného gólu, což bude naše výhoda. Hrozba konce provázející nás při bitvách se Šmonou a Hajdukem je pryč," lebedil si Trpišovský, že jeho svěřenci budou psychicky mnohem více uvolnění, což se může stát trumfem.

„Budu nabádat kluky, aby si zápasy, na které jsme se tolik těšili, patřičně užili. Teď teprve začíná ta pravá Evropa," doplnil Trpišovský, pro něhož půjde o debut v hlavní fázi některé z evropských soutěží. „Většina kluků má v pohárech větší zkušenosti, než já," smál se Trpišovský.

U televize prožil bezpočet hodin sledováním portugalského protivníka. „Přestože v domácí soutěži nejsou stoprocentní, všechny soupeře převyšovali. Na tým z jižní Evropy mají hodně vzácný styl. Jsou ohromně silní na míči, protože mají v kádru mnoho domácích hráčů a devět Brazilců. Současně jsou netypicky disciplinovaní a hrají hodně z defenzivy," přiblížil Trpišovský poznatky o čtvrtečním sokovi, který v sezóně 2010/11 prošel až do finále Evropské ligy, kde však nestačil na FC Porto.

„U nás nemá Braga takový zvuk, ale její tým je skvělý. Fotbalově neuvěřitelně kvalitní," varoval Trpišovský před podceněním mužstva, které v portugalské lize vyhrálo oba domácí zápasy, ale na půdě protivníků dvakrát těsně padlo (0:1). Naposledy na hřišti Estorilu, jenž Liberec před dvěma lety ve skupině Evropské ligy dvakrát porazil.

Uzamčený vchod zkomplikoval trénink

„Venku je Braga určitě slabší. Hrají trošku odlišněji. Našli jsme určité cesty skýtající naději na úspěch, ale stejně ve finále záleží, jak naše pokyny naplní kluci na hřišti," pokrčil rameny Trpišovský, jehož tým využil k předzápasovému tréninku rezervní hřiště, na které však musel dírou v plotu, protože vchod byl uzamčen...

Trenér Slovanu doufá, že fanoušci, kteří dosud skoupili šest tisíc vstupenek, uvidí oboustranně atraktivní představení. „Zatímco v zápasech předkol jsme se hodně soustředili na hru protivníků, tentokrát chceme, aby se hrálo podle našich not a soupeř se musel přizpůsobit našemu stylu. Hodně jsme v tomto směru pracovali při tréninku," ujistil Trpišovský, že se jeho družina nezpronevěří ofenzivnímu stylu z ligových duelů.

Liberec? Nejtěžší protivník, tuší Fonseca

Jenže ani portugalský tým nemá podle předzápasových prohlášení v úmyslu upnout se k defenzivě, byť trenér Bragy Paulo Fonseca připouští, že jeho výběr čeká v probíhající sezóně největší prověrka. „Slovan je určitě nejtěžším protivníkem, jehož jsme letos potkali, zejména jeho ofenziva je skvělá. Na druhou stranu ani Liberec dosud nenarazil na mužstvo s kvalitou, kterou disponujeme my," prohlásil Fonseca.

Čelil dotazům, zda jméno protivníka a kvality Slovanu nevybízí ke změně rozestavení a nasazení třech útočníků místo dvou tradičních při zápasech portugalské ligy. „Budeme se držet standardního rozestavení. Navíc i záložníci mohou přeci plnit ofenzivní úkoly," pokrčil rameny Fonseca.

Odmítal, že by Braga byla favoritem zápasu a společně s Marseille i celé skupiny. „Nechci si hrát na věštce. Nemám rád, když se někdo staví do role nejlepšího týmu ještě před začátkem soutěže. Máme silný kádr, ale naším prvním cílem je postoupit ze skupiny, která je velmi vyrovnaná," držel se při zemi Fonseca. „Bylo by chybou Slovan podceňovat. Nemám sice žádnou osobní zkušenost s českým fotbalem, ale Liberec na mě působil při sledování excelentním dojmem. Sleduji českou reprezentaci a její úspěch dokumentuje, že zdejší fotbal je na vysoké úrovni," pronesl Fonseca.

Utkání skupiny F začíná v Liberci v 19 hodin, hlavním rozhodčím je Angličan Pawson. Přímý přenos vysílá Nova Sport 2, online reportáž na Sport.cz.

Pravděpodobné sestavy
Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Soungole, Pavelka - Bartl, Shala, Šural - Bakoš.
Braga: Kricjuk - Carneiro, Boly, Pinto, Goiano - Santos, Vukčevič, Mauro, Alan Silva - Fonte, Crislan.
Jak dopadne zápas Evropské ligy mezi fotbalisty Liberce a Bragy?
Vyhraje Liberec
66,1 %
Utkání skončí nerozhodně
19,1 %
Zvítězí Braga
14,8 %
Celkem hlasovalo 4565 čtenářů.

Reklama

Související témata: