Hlavní obsah

Šach mat Šuralem, pohárové garde rozestavením. Ščasný blufuje a vítězí

Slovník cizích slov praví, že blufovat znamená snahu někoho oklamat, zmást. Na internetu pak naleznete rady, jak blufovat při pokeru či vyjednávání o platu. Blufování však může rozhodovat i fotbalové bitvy. Trenér fotbalové Sparty mátl své dva nejbližší soupeře celou zimu. Zdeněk Ščasný během přípravy ani jednou nepoužil varianty, které pak v pravou chvíli vytasil a protivníka jimi evidentně zaskočil. V době, kdy o sobě soupeři díky špionáži a videotechnice vědí téměř všechno, je to husarský kousek!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Zdeněk Ščasný se raduje z výhry ve Zlíně.

Článek
Fotogalerie

Klubový Twitter hlásí: Sparta, Liverpool, Schalke a Lazio Řím. Čtyři stále neporažené týmy v této sezóně Evropské ligy!

Letenské samozřejmě ještě v bitvě o postup do osmifinále čeká těžká odveta v Krasnodaru a domácí výhra 1:0 není žádným luxusním náskokem.

Způsob, jakým Sparta bohatý ruský klub přehrála, však stojí za pozornost. Stejně jako strategický majstrštyk, který k jednostrannému průběhu úvodní partie vedl.

Mátl a mlžil i v generálce

Sparta v přípravě porazila jen druholigové Ústí a Žilinu, jinak nikoho. Výsledky nic moc, její kouč však věděl své a podsouval nejbližším soupeřům jednu vějičku za druhou.

Třeba v generálce s Žilinou, proti níž poslal jinou základní jedenáctku, než pro jakou se rozhodl v ligové premiéře ve Zlíně. Když se mu tam zranil Lafata a musel střídat, přeskupil šiky tak, že na hrot poslal Šurala, který pak vstřelil vítězný gól.

Co na tom bylo tak zvláštního? Šurala během přípravy neukázal na hrotu ani jednou. A než se Ševci vzpamatovali a zareagovali, zápas ztratili. Lišácký šach mat Šuralem...

„Na hrot jsme mohli dát klidně Juliše i Fataie. Máme víc variant, jednou z nich je i Šural. V přípravě jsme ho tam nevyzkoušeli. Zvážil jsem i to, že v nominaci do reprezentace má víc šancí ze strany. Ve Zlíně jsme se však po odchodu Davida rozhodli pro Pepu - a byl to dobrý tah," mnul si Ščasný ruce.

Takhle ještě Krasnodar nikdo nepřehrával

Jestliže se ve Zlíně dalo mluvit o okamžité improvizaci, Býky zaskočil od samého začátku. Proti Krasnodaru vyrukoval s rozestavením se třemi obránci, jež přes zimu rovněž umně skrýval. Soupeř byl natolik zblblý, že na Letné jen jednou vystřelil na bránu. Podle ruských médii takhle Krasnodar zřejmě ještě žádný tým nepřehrával...

„Jestli jsme tohle rozestavení celou zimu tajili? Zeptejte se trenéra. Ale soupeře asi zaskočilo. Trénovali jsme to od pondělí," usmíval se novic Ondřej Zahustel.

Soupeř si vůbec nevěděl rady

Letenská liška podšitá přitom dlouho dopředu věděla, co by mohlo na Býky platit.

„Co jsem viděl Krasnodar hrát, tak jsem měl tohle rozestavení v hlavě. Tušil jsem, že je tím zaskočíme. A byl to jeden ze zásadních momentů, protože si s tím nevěděli vůbec rady. Důležité také bylo, že to hráči zvládli na všech postech excelentně," libuje si Ščasný.

Zimní blufování mu vychází. Dvakrát na startu jara proti soupeři použil tajnou zbraň, dvakrát jeho tým vyhrál.

Teď jen aby Sparta opařeného soka v odvetě dorazila a na třetí pokus do osmifinále Evropské ligy konečně postoupila.

„Nechci se pouštět do prognóz. Šance jsou stejné jako před prvním zápasem. Jsem spokojený s výkonem a byl bych rád, kdyby nám to pomohlo," zůstává Ščasný na zemi.

Reklama

Související témata: