Hlavní obsah

Remízu brát musíme, má Ščasný jasno. Fatai ho pořádně rozčílil

Praha

Toužili alespoň zopakovat nadějnou jednogólovou výhru jako s Krasnodarem. Fotbalisté pražské Sparty však v úvodním duelu osmifinále Evropské ligy doplatili na zpropadené obranné standardní situace a s Laziem Řím doma jen remizovali 1:1. „Remízu brát musíme,“ uvědomuje si trenér Zdeněk Ščasný, jehož dopálil laxní náhradník Fatai.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Článek
Fotogalerie

Druhý poločas nebyl z vaší strany ideální. Na výhru jste už neměli?

S výsledkem musím být spokojený, moc šancí jsme si nevytvořili. Beru to tak, jak to je. Soupeř chtěl hodně pracovat, což se u týmů na takové úrovni většinou tolik nestává. Nás to stálo spoustu sil, už nebylo tolik sil na nabízení se. Krasnodar sem přijel vyhrát Evropskou ligu, chtěl hrát fotbal, my jsme byli pozorní a vyloupla se z toho naše kvalita. Lazio hrálo obráceně. Bylo výborné dozadu, agresivní, silné na balónu...

Jaké teď před odvetou vidíte šance na postup?

Kluci první zápas odmakali, oddřeli. Pod takový tlak s míčem se v české lize nikdy nedostaneme - a oni tak hrají každý týden. Šance na postup jsou nicméně stejné jako před prvním zápasem. Kvalitu Lazia dobře znám. Mrzí mě, že jsme inkasovali ze standardky. Zahrávali je ovšem fantasticky, každá byla perfektně kopnutá a vždy na ni agresivně nabíhali. Pořád je to otevřené - oni mají problém s každým balónem za obranu, proto šel na hřiště i Fatai. Kdyby toho využil, mohl být výsledek lepší, ale šance měl i soupeř.

Fatai přišel místo Dočkala, Juliš místo Lafaty. Jaký měla střídání efekt?

Obě měla nějaký cíl. Věděl jsem, že Lafata toho bude mít plné zuby, dal jsem tam tedy typologicky stejného útočníka. Druhé střídání mi hrubě nevyšlo. Bořka hned atakovali, jak říkám, s takovým tlakem na míč jsme se dlouho nesetkali. S Fataiem to nevyšlo, ale tak to ve fotbale je.

Ukazuje se tedy, že Fatai není schopný náhradník?

S Laziem mě rozčílil hodně, podobně se choval i v Liberci. Následky to pro něj mít může, příště třeba před ním dostanou při střídání přednost jiní.

Na jaře jste po standardkách již čtyřikrát inkasovali. Není to alarmující?

No jo... Alarmující, to je za A. Co s tím, to je za B. Jednou při osobním hlídání zaspí Costa, jednou Lafata. Zónu hrát nebudeme, systém nezměním. Chceme bránit kombinovaně.

S čím odletíte do Říma?

Doufal jsem, že domácí zápas uhrajeme s nulou vzadu. Teď musíme dát branku, asi ne jednu. Odveta bude jiný zápas, může skončit jakkoli. Viděl jsem vyspělé týmy, které na Laziu hrály jen na brejky a uspěly. Naopak třeba Galatasaray chtěl hrát fotbal a dostal trojku. Určitě nic nebalím, chceme se o postup ještě porvat. Ano, Lazio je výborné. Ale na zadek si před ním nesedneme.

Reklama

Související témata: